Autonieuws

Met zoveel miljoenen werd er gesmeten op Pebble Beach

Het Concours d'Elegance Pebble Beach is zoveel meer dan een autoshow waar tientallen begeerlijke bolides mooi en uniek staan te wezen. Het gros van het uitgestalde, rollende decor is ook daadwerkelijk te koop. En daar profiteert het toegestroomde publiek dan ook gretig van. Hoe exorbitant de prijskaartjes bij voorbaat ook zijn. Zo was Pebble Beach dit jaar goed voor bijna 132 miljoen aan geveilde auto. Via veilinghuis RM Sotheby's alleen nog maar.

Sotheby's had afgelopen weekend maar liefst 100 auto's in de aanbieding. Nou ja, aanbieding is in deze een wellicht wat verkeerd gekozen woordkeus, want het is allesbehalve zo dat de afgehamerde veilingstukken voor een appel en een ei van eigenaar wisselden. Bij elkaar werd er voor maar liefst 131,7 miljoen dollar afgeslagen per opbod. De gemiddelde verkoopprijs? Zomaar eventjes 1,29 miljoen dollar en slechts 14 van de in totaal 116 aangeboden pronkstukken behaalden niet de (onzichtbare) minimum vraagprijs. Daaronder onder meer de uitzonderlijke Ferrari 166 'Uovo' met een geschatte waarde rond 7 miljoen dollar. Jammer voor het veilinghuis, dat hierdoor een flinke commissie misliep, maar rouwig is men hier niet om. De meeste auto's overtroffen namelijk de verwachting. Ruimschoots.

Aston Martin scoort big time
Neem nu de Aston Martin DBR1, de bolide die in 1959 de 24 Uren van de Nürburgring won en waarvan onder meer Carrol Shelby, Roy Salvador en Stirling Moss ooit het stuur namen. Na een klap met de hamer bij – hou je vast – 22,6 miljoen dollar is het nu de duurste auto van Britse makelij ooit! Een andere zeldzame Aston Martin, een DB4GT-prototype, deed het ook niet onaardig voor een evenzo verbazingwekkende 6,7 miljoen, goed voor een zesde stek in de ranglijst van de hoogst geveilde auto's op Pebble Beach en de tweede duurste Aston Martin tijdens de show. Saillant detail: de nieuwe, gelukkige eigenaren verkregen de Astons per telefonisch bieden.

Nog meer hoogtepunten
Nog niet tureluurs van de miljoenen waarmee rijke autoverzamelaars smijten? Weet dan dat er nog veel meer veilingklappers waren, zoals een Ferrari 410 Superamerica Series III Coupe, verkocht voor ruim 5,3 miljoen dollar en een Ferrari 166 MM Berlinetta uit 1950, goed voor 4,5 miljoen. Zelfs een Porsche 908/03 ging weg voor dik 3,5 miljoen.

Kookpunt?
Al met al boerde RM Sotheby's bijna 9 miljoen dollar beter dan vorig jaar op Pebble Beach, bij een 'doorverkoopgraad' van 88% tegen 85% in 2016. Nu hangt dit succes af van de pluimage aan bolides die wordt aangeboden, maar het heeft zonder meer ook te maken met het feit dat de vraagmarkt naar bijzondere klassiekers oververhit is en het kookpunt nog lang niet bereikt lijkt te zijn.

Foto's: Nathan Leach-Proffer

Gerelateerde artikelen

Hoeveel pk voor nieuwe Ford Focus ST?

Spyshots
> Artikel lezen

BMW: 'Nieuwe 3-serie wordt weer een echte rijdersauto'

Autonieuws
> Artikel lezen

Vredestein gaat voor originaliteit met speciale youngtimers-banden

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Up! GTI zegt geen nee tegen extra pit

Tuning & styling
> Artikel lezen

Het bijzondere verhaal van een zoon die 722 km/h reed in een 50-jaar oude Challenger 2

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.