Autonieuws

Dat was het: het afscheid van de Dodge Viper is officieel

We wisten dat het eraan zat te komen, maar het blijft pijn doen: de allerlaatste Dodge Viper is van de band gerold in Chrysler's fabriek Conner Avenue Assembly in Detroit.

Fiat Chrysler-designbaas Ralph Gilles was naar eigen zeggen 'toevallig' aanwezig toen de laatste Viper, een rode, werd geproduceerd. Een vriend van Gilles had een Viper gekocht en dat exemplaar bleek nota bene als voorlaatste geproduceerd te worden, dus de ontwerper hoefde niet lang te wachten om ook de allerlaatste seconden van de Viper-assemblage te kunnen zien.

Entree in 1989

Het was geen groots afscheid. Sterker, de Dodge Viper streft voor een iconische supercar nogal stille dood en het laatste exemplaar gaat naar het museum van Fiat Chrysler. Dat is extra opvallend, want in 1989 verscheen deze brute Amerikaan juist met veel bombarie ten tonele. Destijds verwachtte niemand dat Dodge de conceptcar in productie zou nemen, maar drie jaar later gebeurde dat wel degelijk.

V10 met 400 pk
Onder de motorkap lag een V10 met dik 400 pk, een echte supercar dus. De originele R/T-10 had echter geen dak of zijramen en werd dus niet echt serieus genomen. In 1994 volgde een update en in 1996 ging de wereld definitief overstag met de introductie van de GTS. Het was nog altijd een echte Amerikaan, maar dan wel eentje waar veel mensen van zijn gaan houden.

Record
Het was al een tijdje duidelijk dat het einde van de Viper eraan zat te komen, dus nog niet zo lang geleden haalde een groep enthousiastelingen de bolide naar de Nordschleife. Het lukte daar niet om het ronderecord te verbreken, maar met een tijd van 7:03.45 is het wél de snelste Amerikaanse productie-auto ooit op het Duitse circuit. In dat licht bezien een meer dan waardig afscheid dus.

Gerelateerde artikelen

SRT Viper klaargestoomd voor Le Mans

Autonieuws
SRT Viper klaargestoomd voor Le Mans
> Artikel lezen

SRT Viper Time Attack gaat strijd met ZR1 aan

Autonieuws
SRT Viper Time Attack gaat strijd met ZR1 aan
> Artikel lezen

SRT Viper krijgt met 700 pk duwtje in de rug

Tuning & styling
SRT Viper krijgt duwtje in de rug
> Artikel lezen

Dodge Viper met drie wielen in 't graf

Autonieuws
Dodge Viper
> Artikel lezen

Gerucht: Dodge Viper is toch niet dood

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.