Autonieuws

TU Delft maakt zich op voor eerste waterstof-racer ooit

6 en 7 augustus aanstaande belooft een grote dag voor een dertigtal studenten aan de TU Delft. Tijdens dat weekend hopen zij namelijk, op het TT Circuit Assen, met een deels door hen ontwikkelde en gebouwde waterstof-racer het gevecht aan te gaan tegen bolides rijdend op fossiele brandstof. En dat betreft ook nog eens een wereldprimeur als dat lukt.

De zo gedoopte Forze VII is weliswaar het zevende voertuig dat ontworpen en gebouwd is door studenten van de Technische Universiteit in Delft, maar het is de eerste volwaardige bolide die geschikt is om mee deel te nemen aan een reguliere race.

Met een LMP3-monocoque van Adess als basis, wordt het complexe voertuig volledig elektrisch aangedreven door een brandstofcel die waterstof als voedingsbron heeft. Nog nooit eerder ter wereld heeft een dergelijke auto het opgenomen tegen racewagens die op conventionele brandstoffen racen. Als het lukt hebben de studenten een wereldprimeur te pakken.

Trotse teammanager aan het woord
'Tijdens de Gamma Racing Day komen wij in actie in de Dutch Supercar Challenge en dat is de grootste racecompetitie in de Benelux. Daar zullen wij starten tussen de brandstofauto's om te laten zien dat waterstof een technologie is die bestaat en vooral leuk en spannend is om te gebruiken in de race-industrie', vertelde teammanager Mats Dirkzwager in gesprek met Motorsport.com.

Bloed, zweet en tranen
Aan de realisatie van de 258 pk sterke Forze VII is heel wat voorafgegaan. Ondanks dat kennis en kunde die is opgedaan tijdens de ontwikkeling van de voorgaande generaties, betekent dit niet dat de toepassing van nieuwe (waterstof)technologieën bij de Forze VII van een leien dakje ging. 'Het project is eigenlijk heel erg uniek. We hebben namelijk niks om op terug te vallen en dus moeten we alles wat betreft de aandrijflijn zelf onderzoeken. Dat is lastig, maar gelijk ook wel de uitdaging', vervolgde hij.

Wennen aan soundstrack
Naar alle waarschijnlijkheid beleeft het Forze Delft-team de primeur voor volgepakte tribunes, alwaar het publiek niet alleen diverse auto- en motorsportraces voorgeschoteld krijgt maar ook demonstraties van onder meer Superbike-rijder Michael van der Mark en F1-coureur Nico Hülkenberg.

Het geluid van de waterstofracer zal dan zeker eventjes wennen zijn voor de meesten. Veel toeschouwers zullen dat niet herkennen. 'De reacties die wij van de echte doorgewinterde autosportliefhebbers verwachten te krijgen zijn redelijk verschillend', zei Dirkzwager. 'Enerzijds vinden mensen het gaaf dat wij rijden op deze vooruitstrevende brandstoftechniek, aan de anderzijds zijn er mensen soms sceptisch omdat men toch het geluid van een brandstofmotor verlangt. En de Forze VII maakt weer een ander geluid. Geen knetterend motorgeluid, maar meer een constant gezoem.'

Dromen
De primeur kan een heel nieuw tijdperk inluiden. Waar batterij-elektrisch racen dankzij Formule E gemeengoed lijkt te worden, bestaat er nog geen competitie waaraan brandstofcelbolides meedoen. 'Het is de ultieme droom om aan de hoogste competities ter wereld deel te nemen. Op die manier kunnen we laten zien dat waterstof een heel goed alternatief is voor de huidige fossiele brandstoffen', meent Dirkzwager, hoewel hij zich heel goed bewust is dat er nog een andere uitdaging op het programma staat. 'We verwachten tijdens de race in het weekend van 6 en 7 augustus in ieder geval mee te kunnen komen. Maar wat het resultaat precies zal zijn? We zullen zien, in ieder geval hopen we op een goed resultaat.'

Bekende merken hebben zeker interesse
Helemaal nieuw is het gebruik van waterstof op het circuit overigens niet. In 2013 zette Aston Martin een hybride-waterstofauto in tijdens de 24 uur van de Nürburgring. In datzelfde jaar zou Green GT met een soortgelijke racewagen deelnemen aan de 24 uur van Le Mans, echter de initiatiefnemers trokken zich terug vanwege een gebrek aan testkilometers. Sindsdien ontbreekt ieder spoor.

Bron: Motorsport.com

Gerelateerde artikelen

Zo zag je de Ferrari 812 Superfast nog nooit

Fotogalleries
> Artikel lezen

McLaren Senna voor de prijs van een Kia Picanto

Autonieuws
> Artikel lezen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Zoutstrooiers uit winterslaap gehaald tegen aanhoudende droogte

Autonieuws
> Artikel lezen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.