Autonieuws

Honda Type-R viert 25ste verjaardag

Honda Type-R bestaat 25 jaar en dat is reden voor een feestje. De Japanners hebben in de loop der jaren een meer dan respectabele naam opgebouwd als bouwer van performance-auto's. Maar wij gaan voor de gelegenheid terug naar de beginjaren, terug jaar de NSX Type-R.

Goed, de Honda NSX dus. Hét bewijs dat ook Japanners supercars kunnen bouwen van Ferrari-achtige allure. Het begon allemaal in 1984 met de Honda Pininfarina eXperimental en een helder doel: een snellere auto bouwen dan Ferrari. Dit concept kwam in 1990 tot wasdom in de vorm van de NSX dat staat voor New Sportscar eXperimental.

Aluminium
Masahito Nakano en Shigeru Uehara tekenden voor de ontwikkeling van de Japanse sportwagen en niemand minder dan Ayrton Senna verzorgde het testwerk. De NSX was de eerste productie-auto die volledig van aluminium werd gemaakt en was bedeeld met een 3.0 liter V6 voorzien van VTEC, Honda's fameuze variabele kleptiming.

Compromissen
De NSX was echter ook een auto van compromissen, zodat prestaties niet ten koste zouden gaan van rijgemak. Toch bleek al snel dat niet iedereen kon leven met dat compromis, waaronder Honda zelf. Zie hier: de geboorte van de NSX Type-R. Het team begon met een normale NSX, maar zette 'm op een streng dieet.

Een zeer streng dieet, welteverstaan. Zo werd de radio, behoorlijk wat isolatie, de reserveband, airco en traction control overboord gegooid, net als andere elektrische snuisterijen. De lederen stoelen werden vervangen door kuipjes van Recaro met koolstofvezel schalen en Enkei ontwikkelde lichtere velgen. Zo werd in totaal 120 kilogram van de NSX afgeschraapt, waarmee het totale gewicht op 1.230 kilogram kwam te liggen.

Overstuur
De originele NSX kon nog weleens last hebben van overstuur. Dat wilde Honda bij de NSX Type-R zoveel mogelijk vermijden, aangezien die bolide nog sneller zou zijn dan de reguliere versie. De Japanners ontwikkelden hiervoor een nieuwe, veel stijvere wielophanging. Dat werkte zoals gehoopt, want de Type-R had veel meer grip aan de achterkant en jaagde bestuurders zodoende veel minder snel de stuipen op het lijf.

Opnieuw een compromis
Honda sleutelde verder aan de versnellingsbakverhoudingen. De ratio's lagen dichter bij elkaar, waardoor er stukken sneller geaccelereerd kon worden. Dat ging weliswaar ten koste van de topsnelheid, maar daar konden de technici klaarblijkelijk wel mee leven.

483 stuks
De productie van de Honda NSX Type-R ging van start in november 1992. De Japanners produceerden er in totaal 483, allemaal voor de eigen markt. In september 1995 rolde het laatste exemplaar van de band, maar voor Type-R was dat pas het begin, zo valt 25 jaar later wel concluderen.

Gerelateerde artikelen

Honda NSX GT3: € 465.000,- en er kan geen likje verf van af

Autonieuws
> Artikel lezen

Honda Vision Gran Turismo haalt 't bloed onder de nagels

Autonieuws
> Artikel lezen

Zie de Honda NSX eens fotogeniek zijn!

Fotogalleries
Zie de Honda NSX eens fotogeniek zijn!
> Artikel lezen

Honda gaat Pikes Peak beklimmen met elektro-NSX

Autonieuws
Honda gaat Pikes Peak beklimmen met elektro-NSX
> Artikel lezen

Honda NSX: elektrisch en meer dan 1.000 pk?

Autonieuws
Honda NSX: elektrisch en meer dan 1.000 pk?
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.