Autonieuws

Porsche verruilt (ook) Le Mans voor Formule E

De autosportwereld schudt op zijn grondvesten. Na de DTM-exit van Mercedes is het nu Porsche dat nu aankondigt te stoppen met het World Endurance Championship en in de Formule E stappen. Net als Audi.

Porsche won de afgelopen drie edities van de 24 uur van Le Mans en heeft in de enduranceracerij alles bereikt wat er te bereiken valt. Daarom kiest de sportwagenmaker ervoor om te stoppen met het WEC en de 24 uur van Le Mans. Vanaf 2019 begint het elektrische avontuur voor Porsche. De timing is in ieder geval goed, want tegen die tijd is ook de lancering van de Mission E aanstaande.

Vrijheid
'In de Formule E stappen en er succes halen is een logische uitkomst van ons Mission E-programma', zegt Michael Steiner, een bestuurslid van Porsche. 'De toenemende vrijheid voor eigen ontwikkelingen maakt de Formule E voor ons steeds interessanter. Het is de ultieme competitieve omgeving om de ontwikkeling van sportwagens te helpen op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid.'

Geruchten
De geruchten dat Porsche de LMP1-klasse van het WEC zou inruilen voor de Formule E gingen al langer rond. In mei was de constructeur voor verkennende gesprekken aanwezig bij de Formule E ePrix van Monaco. Teambaas Andreas Seidl gaf twee weken geleden op de Nürburgring toe dat hij moest wachten op een beslissing van de raad van bestuur over de toekomst van zijn project. Porsche volgt nu zustermerk Audi, dat eind vorig jaar al uit het WEC stapte om zich te concentreren op een fabrieksteam in de Formule E.

Wat moet Toyota?
Door het vertrek van Porsche blijft Toyota als enige fabrieksteam over in de LMP1-klasse van het WEC en de 24 uur van Le Mans. Volgend seizoen worden naast ByKolles enkele nieuwe privéteams verwacht met Ginetta, Dallara/BR Engineering en Perrinn. Toyota had de deelname van het WEC tot 2019 bevestigd, maar gaf vorige maand toe dat bij een vertrek van Porsche er nog gepraat zou moeten worden. Er hebben zich voorlopig geen nieuwe constructeurs aangeboden die zin hebben in een duur LMP1-programma.

Einde van een tijdperk?
De keuze van Porsche zal zeker de nodige tongen losmaken. Na het eerdere vertrek van Audi is het immers nog maar de vraag of de 24 uur van Le Mans volgend jaar nog wel een serieuze wedstrijd is met Toyota als enige overgeleven merk in de LMP1-klasse. Al meer merken verkassen naar de Formule E. Zo kondigde Mercedes onlangs aan te stoppen met het DTM en ook in die piepjonge EV-racerij te stappen. Een opmerkelijke ontwikkeling, waarmee de prangende vraag rijst of het einde van het racetijdperk zoals we dat kennen sinds het begin van de vorige eeuw nabij is. Eentje waarbij de decibellen je om de oren vliegen en de geur van fossiele brandstoffen je onmiddelijk naar je hersenen stijgt. Moeten we als petrolheads blij zijn met het mogelijk verdwijnen hiervan? Zeg het maar.

Aan de andere kant is de Formule E op dit moment dé plek waar je als autofabrikant kunt laten zien dat je elektrisch rijden serieus neemt. Dit naast het feit dat de Formule E, net als de Formule 1 al vele decennia, een ideaal testlaboratorium is voor de volgende generatie(s) personenauto's. En laten merken als Audi, Porsche en Mercedes de komende jaren nu vooral willen scoren met elektrische auto's... Begrip alom enerzijds. Anderzijds is de esentie van de racerij meer dan extreme snelheden en technologische vooruitgang. Wat als de auto-industrie dat vergeet en de (betalende) toeschouwers daardoor wegblijven? Zoals zo vaak zal de tijd het leren.

Gerelateerde artikelen

Huh, Porsche 911 GT3 ook als cabrio?!

Spyshots
> Artikel lezen

Twee keer kijken naar gefacelifte Porsche Macan

Autonieuws
> Artikel lezen

Aanschouw de Singer Porsche 911 DLS en kwijl

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche in volle gang met Cayenne Coupé

Spyshots
> Artikel lezen

Echt waar! Dit is een Porsche 911 en staat te koop

Autonieuws
> Artikel lezen

Theon Porsche Design: 'Wat Singer kan, kunnen wij beter'

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.