Autonieuws

Continental werkt aan speakerloos carfi-systeem

Fijn klinkende muziek in de auto wordt steeds belangrijker onder autokopers. De stappen die autofabrikanten op het gebied van carfi maken zijn dan ook groot. Het ingezette middel: de samenwerking aangaan met doorgewinterde hifi-specialisten als Harman Kardon, Dynaudio, Burmester en Bang & Olufsen. Maar wist je dat Continental ook aan carfi doet? Wij niet, maar nu des te meer, want de bandenboer werkt zowaar aan een audiosysteem waarbij luidsprekers overbodig zijn.

Een enigszins luxeauto uitgerust met een beetje audiosysteem telt al gauw tien speakers. In de duurdere klasses is dat tegenwoordig niet zelden zelfs het dubbele. De Porsche Panamera en ook de Volvo S90 zijn daarvan goede voorbeelden.
In totaal weegt zo'n hoogwaardig carfi-systeem al gauw enkele tientallen kilo's. Gewicht dat drukt op het brandstofverbruik volgens Continental, wat het bandenmerk op het idee heeft gebracht een speakerloos audiosysteem te ontwikkelen. De vorderingen klinken naar eigen zeggen nu al veelbelovend.

Ritmische interieurpanelen
Hoe werkt dat dan, carfi dat geen speakers telt? Goede vraag en zonder al te complex te worden luidt het antwoord daarop: het kunnen weergeven van muziek gaat hand-in-hand met trillingen van lucht. Maar in plaats dat de conus van een conventionele luidspreker dit teweegbrengt (waarna je trommelvliezen deze vibraties opvangt), wil Continental de al bestaande interieurpanelen van een auto op ritmische wijze laten vibreren.

Nostalgie
Oftewel, (delen van) het dashboard, de deurpanelen en het dak fungeren als conventionele conussen. Doordat reguliere speakers daardoor niet mee meer benodigd zijn, kan dit tot 15 kilogram aan gewicht schelen volgens Conti, terwijl het geluid niet onder zou doen voor de huidige carfi. De holle interieurdelen, waarvan een auto er talloze bevat, fungeren als klankkasten. Voor de meer ervaren rijders onder ons wekt dat allicht herinneringen op aan vroeger, toen auto's al snel meetrilden met de muziek wanneer deze op hoger volume stond.

Gerelateerde artikelen

Maserati versterkt zich met Levante GTS

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje

Autonieuws
Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje
> Artikel lezen

Aanschouw de Singer Porsche 911 DLS en kwijl

Autonieuws
> Artikel lezen

Weg belastingvoordeel na 200.000ste Tesla

Autonieuws
> Artikel lezen

BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto

Autonieuws
BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.