Autonieuws

Lightyear One: eerste teasers Nederlandse zonne-auto vrijgegeven

Als het aan het Nederlandse Lightyear ligt, dan rijden we binnen een paar jaar op zonne-energie. Sterker nog: voor 119.000 euro exclusief belastingen heb jij straks een zonne-auto.

De One is de eerste auto van Lightyear, een merk dat is opgezet door ex-studenten van de TU in Eindhoven. Zij werkten eerder aan de zonne-auto's die deelnamen aan de Solar World Challenge, maar zochten nu een manier om die technologie ook in de praktijk toepasbaar te maken. Dat moet nu gebeuren met een zonne-auto die voor iedereen te koop is.

Teaser
In de teaserfoto van de One zien we een auto die je inderdaad zo op de openbare weg tegen zou komen. Het dak loopt ver door, maar dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het oppervlak dat nodig is voor zonnecellen. De auto rijdt volledig elektrisch en is naast zonne-energie ook op te laten via het reguliere stroomnet.

Genoeg zon?
Nu horen we je denken: in Nederland een zonne-auto aanschaffen, heeft dat wel zin? Ja, wel als we Lightyear mogen geloven. Zij stellen dat er in Nederland voldoende zon is om elk jaar 10.000 kilometer te rijden. Dan moet je 'm natuurlijk niet in een overdekte parkeergarage zetten, maar dat terzijde.

Range
Qua range is er nog veel onduidelijk en daaruit lijken we op te kunnen maken dat de auto voorlopig nog niet klaar is. Lightyear belooft dat je tussen de 400 en 800 kilometer kunt rijden op een volle lading. Elke motor krijgt een eigen elektrische motor. Volgend jaar moet de eerste One klaar zijn, dus dan horen we daarover ongetwijfeld meer.

Investeren
Wil je voor die tijd al in het project investeren, dan kun je voor 19.000 euro een exemplaar reserveren. Dat bedrag wordt onder andere gebruikt om de auto verder te ontwikkelen. Voor nog eens 100.000 euro is de One in 2019 daadwerkelijk van jou.

Gerelateerde artikelen

Analyse: autonome auto blijkt gat in de advertentiemarkt

Autonieuws
> Artikel lezen

Naar deze 5 auto's uit de jaren ’80 verlangen wij terug!

Autonieuws
Naar deze 5 auto's uit de jaren ’80 verlangen wij terug!
> Artikel lezen

Eerste details vernieuwde Kia Sportage

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Het grote samenstellen van de RR Cullinan kan beginnen!

Autonieuws
> Artikel lezen

Waanzinnige stuurmansweg van € 75 mln loopt… dood

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.