Autonieuws

24h Le Mans 2017: Toyota start vanaf pole

Toyota zal morgen de eerste startrij bezetten bij de start van de 85ste 24 uur van Le Mans. De kanontijd van Kamui Kobayashi in de een na laatste kwalificatie bleef tijdens de avondsessie overeind staan en daarmee starten de Japanners op een comfortabele eerste plek.

Kobayashi klokte donderdag in de tweede van drie kwalificatiesessies een nieuw ronderecord met zijn Toyota TS050. De 3.14.791 van de Japanner is met een gemiddelde snelheid van 251,882 kilometer uur de snelste ronde ooit op Le Mans.

In de derde en laatste sessie concentreerden de kopmannen in de LMP1-categorie zich voornamelijk op racetempo met langere stints. Ook op dat vlak zag Toyota er erg sterk uit.

Brendon Hartley kwam halverwege de sessie in de problemen met de #2 Porsche, en moest met een slakkengang terug naar de pits. Dat lukte de Kiwi echter niet en hij moest zijn 919 Hybrid bij Indianapolis achter de vangrail parkeren. Er waren verder spins van Lafargue in de #17 Ligier, Castelacci in de #54 Ferrari en Barker in de #86 Porsche.

Recordavond
De kwalificatie was niet alleen in de topklasse de snelste sessie ooit op Le Mans. Ook in LMP2 en GTE-Am sneuvelde het klasserecord. Voor het eerst in de geschiedenis doken alle 60 deelnemers onder de grens van de vier minuten.

In LMP2 was Alex Lynn de beste met een 3.25.352 in de Oreca van G-Drive Thiriet. Daarmee ging hij twee tienden onder de tijd van Vitaly Petrov uit de tweede sessie. Ho-Pin Tung pakte de derde tijd met zijn Oreca an Jackie Chan DC Racing voor Bruno Senna in de Rebellion Oreca.

Racing Team Nederland, het project van Frits van Eerd, Jan Lammers en Rubens Barrichello, liet de 17de tijd noteren in LMP2 en start zo als 23ste aan de wedstrijd. Vijf plaatsen verderop volgt de Ligier van Rik Breukers en zijn Slowaakse team ARC Bratislava. De Keating Riley van onder andere Jeroen Bleekemolen was voorlaatste in de klasse.

Felle strijd in GTE-Pro
De GTE-Pro leverde met voorsprong het spannendste gevecht op om de pole met tijden die tot in het slotkwartier een duik omlaag bleven nemen. Uiteindelijk mag Aston Martin pronken met de pole via Darren Turner. De AF Corse van James Calado hield Aston van een 1-2 . Hij verwees Richie Stanaway naar de derde plaats.

Met de snelheid van de Ford GT bleek het allemaal wel mee te vallen, ondanks dat op voorhand werd gevreesd voor matige tijden. Ford klokte de derde tijd met Ryan Briscoe op vier tienden van Turner. Tevreden zijn de Amerikanen, die vorig jaar een machtige overwinning boekten, echter niet. Desalniettemin vatte Dave Pericak, directeur van Ford Performance, de kwalificatie samen als 'teleurstellend.'

Met de #63 Chevrolet op plek vier en de #92 Porsche op op de vijfde startplek kondigt zich in GTE-Pro een machtige strijd aan tussen de vijf verschillende constructeurs.

In GTE-Am begon de JMW Ferrari van Dries Vanthoor als koploper aan de sessie, maar de wagen die de belg deelt met Will Stevens en Rob Smith viel terug naar de zesde plaats. Townsend Bell pakt aanvankelijk de pole over met zijn Ferrari, maar werd daarna geklopt door de Aston Martin van Pedro Lamy. Het was echter niet de #98, maar de Vantage met nummer 50 die de pole pakte dankzij een sterke 3.52.843 van Fernando Rees.

Alle ogen op Toyota
Vanzelfsprekend zijn alle ogen gericht op Toyota. Na de catastrofe vorig jaar, de supersnelle rondetijden tijdens de kwalificatie alsook de pole position is Toyota de absolute favoriet. Maar zij weten als geen ander dat er nog van alles kan gebeuren tijdens de race.

Zaterdagmiddag om 1.00 uur start de 24h van Le Mans. Wil je niets missen? Op www.motorsport.com wordt van moment tot moment verslag gedaan.

Gerelateerde artikelen

Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje

Autonieuws
Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde Toyota Aygo

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota verrast en verbaast met nieuwe RAV4

Autonieuws
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste blik op nieuwe Toyota Auris Touring Sports

Spyshots
> Artikel lezen

Toyota ook niet langer de grootste qua marktwaarde

Autonieuws
Toyota ook niet langer de grootste qua marktwaarde
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.