Regenbogen tellen aan de finish van de Ramble Rally 2017

Het is voorbij. Het zwart/wit geblokt heeft gewapperd. De derde editie en eerste Spring Edition van de Ramble Rally is ten einde. De medailles voor het behalen van de eindstreep zijn omgehangen en de prijzen voor de beste speurneus en 'gezelligste' Rambler zijn toegekend. Maar de grootste prijs op deze autoreis is toch wel de enorme boodschappentas voor de terugweg naar Nederland. Tjokvol onvergetelijke indrukken van een onverwachts schitterend Groot-Brittannië zit 'ie. En geloof ons, de houdbaarheidsdatum daarop is voor 't leven. Wat een fabelachtige roadtrip was het wederom!

Wat begon in Luxemburg als een gewiekste afleidingsmanoeuvre, eindigt zowaar in Londen. Na zo'n 45 uur en 3.000 kilometer achter het stuur te hebben gezeten, honderden stuiterweggetjes te hebben getrotseerd, tientallen schilderachtige dorpjes te hebben doorkruist en traanbuistrekkend mooie landschappen en vergezichten te hebben aanschouwd, eindigt de Ramble Rally Spring Edition op allicht het minste stukje authentiek Engeland van gans Verenigd Koninkrijk. Hoe ironisch is dat?
Zins eer ge begint
Wie voortaan aan een Rambler vraagt of hij (of zij) ooit in the UK is geweest kan maar beter even voor diens antwoord gaan zitten. Wat zeggen we? Zins eer ge begint is ons advies. Er zijn immers slechts twee à drie scenario's die volgen. Of de Rambler barst in schaterlachen uit, of in huilen of een combinatie van die twee. Londen is namelijk wel het laatste dat hij zal noemen, om vervolgens spontaan tranen weg te pinken vanwege de heimwee naar dit werkelijk schitterende eiland.
Wat is Groot-Brittannië onverwachts mooi gebleken. En wat was het weer ons goedgezind. De zon heeft zich zo vaak laten zien dat we zijn gaan twijfelen aan het heersende beeld dat het er ruim 300 dagen per jaar nat en guur is. Geluk dwing je af misschien?
Maar dan. Met de finish en de Big Ben denkbeeldig in zicht, precies op het moment dat de Britse natuurschoon zich nog eenmaal wil laten gelden via het New Forest National Park met haar vruchtbare prairies bewoond door loslopende paarden en runderen, daalt de stereotype Engelse regen alsnog op ons. Als cats and dogs, oftewel in overvloed. Balen? Welnee. Alsof de Britse weergoden het teken geven ons te zullen missen op de manier zoals zij dat alleen kunnen. Met storend hemelwater en prachtige regenbogen. Nu is het plaatje dat Engeland heet pas echt compleet. Het was groots, het was meeslepend en het is voor herhaling vatbaar. Maar voor nu is het over en (Br)exit. Tot volgend jaar!
Nieuwe editie, nieuwe kansen
De Ramble Rally Spring Edition 2017 onverhoopt gemist? Voor de beleefde avonturen van de Rambles tijdens de eerdere etappes, kun je hier (proloog), hier (etappedag 1), hier (etappedag 2), hier (etappedag 3) en hier (etappedag 4) klikken. Ook graag meedoen? In 2018 zijn er opnieuw twee edities. Halverwege juni meer daarover op www.ramblerally.nl.