Autonieuws

Deense Agile heeft Lotus in 't vizier

Denemarken is geen significant autoland. Dat wil echter niet zeggen dat er geen petrolheads wonen die hun mannetje weten te staan als de wereldhonger naar rijplezier nog altijd niet is gestild. Wie herinnert zich immers niet de Zenvo? En nu staat er opnieuw een Deense automerk op. Eentje die aan de andere kant van het rijspectrum actief wil zijn, maar daardoor zeker niet minder veelbelovend is.

Zeg nu zelf, bekijkt deze plaatjes en je moet onmiddellijk aan een Lotus denken. De Elise, maar misschien nog wel meer aan de Elan die begin jaren '90 werd gebouwd. Toch is deze vlot ogende rakker van het doeltreffend geheten Agile Automotive door en door Deens. En nu maar hopen dat het piepjonge automerk voldoende financiële middelen bij elkaar weet te sprokkelen om minimaal enkele exemplaren in productie te nemen.

Nog meer afgekeken bij Lotus
Agile Automotive heeft de zinnen gezet op twee versies van haar nog naamloze rijmachine. De eerste wil het een atmosferische 2.0 liter viercilinder geven, goed voor zo'n 180 pk. Klanten die hunkeren naar meer vermogen kunnen opteren voor de versie met compressor. Die zal zo'n 275 pk genieten.

Nog niet genoeg? Er zijn ook plannen voor een race-uitvoering en kennelijk heeft de compacte Agile een dermate groot motorcompartiment dat daar een 3.5 liter V6 in past. Gaat er al een belletje rinkelen bij dat motorblok? Precies, een krachtbron die wel eens van Toyota afkomstig zou kunnen zijn (wat het ook doet). Daar waar Lotus ook haar inkopen doet.

Scandinavische enginering
Hoe Brits de Agile ook aandoet, qua technische bouw houden de Denen er een heel andere denkwijze op na. Daar waar Lotus vasthoudt aan hun structuur van gelijmde aluminium panelen, kiezen de Scandinaviërs voor het moderne carbon en composiet. Het resultaat moet een nog lager gewicht zijn.

Zo is het doel van Agile om de versie met de sterkste krachtcentrale niet meer dan 850 kilogram te laten wegen. En de 'instappers' zelfs maar 600 kilogram! Mocht dit lukken dan kan het zomaar zijn dat Lotus bij Agile op bezoek gaat voor een en ander. Wordt vervolgd.

Gerelateerde artikelen

Pikes Peak Hill Climb: wat is dat nu precies?

Autonieuws
Pikes Peak Hill Climb: wat is dat nu precies?
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen

Spyshots
Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen
> Artikel lezen

Aston Martin DBS Superleggera doet kiekeboe

Autonieuws
> Artikel lezen

Bentley gaat voor Pikes Peak-record met Bentayga

Autonieuws
Bentley gaat voor Pikes Peak-record met Bentayga
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.