Autonieuws

Retro-Jump(er) naar Citroën HY

Toen Citroën in 1948 de HY lanceerde, had het wellicht zelf niet durven dromen dat de bestelwagen zo lang zou meegaan en zo'n illustere reputatie zou verwerven. De veelzijdigheid ervan zette dan ook de norm voor moderne bestelwagens. De karakteristieke HY was er bijvoorbeeld als gesloten bestelwagen, als busje, melkauto, mobilhome of ambulance. En hij staat op het punt om z'n zeventigste verjaardag te vieren, een jubileum dat twee vrienden en fans luister bij willen zetten met een heuse ombouwkit dat een Citroën Jumper transformeert tot retro-HY.

De geestelijk vaders achter dit ludieke eerbetoon zijn de designers Fabrizio Caselani en David Oberdorfer, geen onbekenden op het gebied van retrodesign. Ze maakten een Type H-bodykit die een moderne Citroën Jumper transformeert in een retro-versie die heel wat karaktertrekken van de originele HY overneemt. Ronde lichten, een prominente grille en geribbelde koetswerkpanelen. Het wordt ook een exclusief ding, want niet meer dan 70 Jumpers zullen omgebouwd kunnen worden. Er zijn verschillende versies leverbaar: bestelwagen, food truck, camper of minibus.

Lobbyen kan lonen
Slecht nieuws is er ook. Alleen in Italië zal het ombouwpakket officieel verkrijgbaar zijn via het Italiaanse FC Automobili die de ombouw voor rekening neemt. Maar wie weet is grijze import haalbaar als je als Nederlander aantoont een doorgewinterde Citrofiel te zijn en zeer groot liefhebber van de originele HY in het bijzonder. Niet geschoten is altijd mis, nietwaar?

Tubik
Citroën zelf heeft overigens ook al eens een retro-HY uitgebracht, de uit de kluiten gewassen Tubik. Verder dan het conceptstadium is deze aalgladde kolos niet gekomen helaas, maar het zou zomaar kunnen dat de Fransen door het ludieke idee van Caselani en Oberdorfer en het aanstaande 70-jarige jubileum van de HY alsnog op andere gedachten wordt gezet. Dat zou pas een leuk verjaardagscadeau zijn.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Citroën Berlingo leeft op grotere voet

Autonieuws
> Artikel lezen

DS3 Crossback mikt op MINI Countryman

Autonieuws
> Artikel lezen

Seetroën by Citroën dé oplossing tegen wagenziekte?

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Citroën stelt C5 Aircross voor Europa voor

Autonieuws
> Artikel lezen

Wegdromen bij de 1.360 pk sterke DS X E-tense

Autonieuws
> Artikel lezen

Citroen C4 Aircross mogelijk te koop bij AliExpress

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.