Autonieuws

Peugeot hunkert weer naar Le Mans

Nu Audi (ook) van het endurance-toneel is verdwenen en Porsche het stokje als meest dominante speler daarvan heeft overgenomen heeft de 24 Uren van Le Mans, met Toyota als enige uitdager, aan gezonde strijd verloren. Voor Peugeot een reden om voorzichtig weer te dromen van een comeback.

De grootste en beroemdste uithoudingsrace ter wereld werd de afgelopen jaren gedomineerd door Audi. Tot dat merk met de vier ringen iets te nadrukkelijk het overwinningsrecord van concerngenoot Porsche begon na te jagen. Een tegenaanval is wat volgde en Audi werd ook daadwerkelijk een halt toegeroepen. Door uitdager Porsche zelf en dus niet Nissan en Toyota, die ondanks een heel veel moedig strijden nog altijd worden beschouwd als underdogs. Zelfs nu Audi de biezen heeft gepakt.

Komt Peugeot terug?
Het recente vertrek van Audi uit het World Endurance Championship, beter bekend als WEC en waarvan de 24 Uren van Le Mans deel uitmaakt, is voor Peugeot een reden om zich enigszins zorgen te maken over de glans rond dé race der races. Want de liefde daarvoor is eigenlijk nooit verdwenen.

Destijds moest Peugeot simpelweg een pas op de plaats maken omdat moederbedrijf PSA weleens betere jaren had gekend. Maar nu de binnenkort op een na grootste autobouwer van Europa de stijgende lijn weer heeft gevonden durft Peugeot-topman Jean-Philippe Imparato opnieuw te dromen van Le Mans. Voorzichtig, want hij wil niet dat enthousiastelingen zich te snel illusies gaan maken.

Goedkoper is keiharde eis
De wil is er in elk geval zeker bij Peugeot. Momenteel is Toyota immers de enige uitdager van Porsche en dat vindt het Franse merk te weinig. Peugeot heeft er bovendien al een succesvolle Le Mans-run opzitten, met als grootste zege een winst in 2009 met de 908 HDi FAP.

Maar voordat de Fransen überhaupt serieus werk maken van een comeback is er een keiharde eis. Het WEC moet goedkoper. Ze willen eerst maatregelen zien die de kosten van het kampioenschap drukken. Jean-Philippe Imparato liet doorschemeren dat een aanpassing van de regels over de aerodynamische ontwikkeling al een stap in de goede richting zou zijn. Gelukkig is de organisatie van het WEC niet doof voor die opmerking. Dat weet immers heel goed dat er tenminste drie merken voor de titel moeten strijden wil het kampioenschap en met name de 24 Uren van Le Mans relevant blijven.

Gerelateerde artikelen

Traagste Peugeot 205 GTi ooit is ook de coolste

Autonieuws
> Artikel lezen

De nieuwe Peugeot 508: vijfdeurs coupé

Autonieuws
De nieuwe Peugeot 508: alle details
> Artikel lezen

Peugeot's nieuwste EV lust stof en modder als ontbijt

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Peugeot Rifter neemt stokje over van Partner

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.