Autonieuws

Je motorrijbewijs halen doe je zo

Motorkriebels? Dit komt kijken bij het halen van rijbewijs A

Redactie23 maart 2017

De jaarlijkse Motorbeurs in Utrecht wordt algemeen beschouwd als hét startschot van een nieuw motor(rij)seizoen. Toch ontkoppelen de meesten hun motor(en) pas weken later van de druppellader. Want tsja, eind februari is het vaak nog bar en boos buiten. Nog maar te zwijgen over al het gestrooide pekel, een genadeloze mix van verrot en vers. Een maand later daarentegen beginnen de kriebels pas echt los te komen. Bij menigeen ook door de vele pollen in de lucht, echter bij alle motorrijders vanwege het zachtere lenteweer. Anderen vernemen én horen dat meteen op straat. Nog geen motorrijbewijs, maar de kriebels van het virus zijn voelbaar? Dit komt er zoal bij kijken via 8 aandachtspunten.

Zeker weten geen griepje? 1

Zeker weten geen griepje?

Het motorvirus kan zeer hardnekkig zijn. Eenmaal besmet kom je er moeilijk van af. De meesten zijn hierdoor een blijer mens geworden. Maar het gebeurt ook dat men van een koude kermis thuiskomt. Je zal heus niet de eerste (en laatste) impulsieveling zijn die veronderstelt besmet te zijn geraakt en vervolgens blind het diepe inspringt. Want wat blijkt soms achteraf: een machine tussen de benen is toch niet hun ding. Een griepje dus slechts. Twijfel je enigszins? Wees verstandig en neem eerst een proefles. Het kan je veel ergenis en geld besparen.

Geen goedkope hobby 2

Geen goedkope hobby

Zijn de kriebels (daarna) niet te harden, dan is er maar één remedie: jij bent geboren om motor te rijden. En het mooie is: in tegenstelling tot het behalen van 90% van de rijbewijzen is het nemen van motorrijlessen wel uiterst vermakelijk. Iedereen is immers een buitenmens (schijnt). Zonnetje erbij, wie doe je wat?! Vrijheid blijheid! Desalniettemin toch nog een waarschuwinkje vooraf: het lespakket, de examens, veilige kleding, verzekering, wegenbelasting, brandstof en natuurlijk je eigen motor; het loopt ontegenzeggelijk in de papieren. Duizenden euro’s is niets. De vele weekendjes op pad met je motorvrienden nog daargelaten. Weet waaraan je begint. Er is geen weg meer terug.

Kom maar op met die 1000 cc! 3

Kom maar op met die 1000 cc!

Nog altijd aan het lezen? Join the club! Maar welke club: die voor beginners of gevorderden? Iedereen is welkom, toch is het ene rijbewijs A het andere niet. Het motorrijbewijs is er namelijk in drie classificaties: A1, A2 en A. Motorrijders onder de 20 jaar moeten het in eerste instantie doen met rijbewijs A1, bestemd voor lichte motorfietsen. Na 2 jaar gloort rijbewijs A2 aan de horizon (voor middelzware motorfietsen) en slaag je na je 24ste levensjaar, dan pas is het direct op die 1000 cc-volbloed stappen en wegrijden. We raden je dit ten zeerste af, maar die verantwoording ligt – uiteraard – bij jezelf.

Drie keer mentaal gas geven 4

Drie keer mentaal gas geven

Het motorexamen zelf bestaat ook uit drie categorieën. Of denk je soms dat motorrijden een appeltje en een eitje is? Denk opnieuw. Vandaar dat er (tegenwoordig) drie examens doorstaan moeten worden: één theorie-examen en twee praktijkexamens. De ene toetst je voertuigbeheersing (AVB), de andere je inzicht qua verkeersdeelneming (AVD).

Koppie erbij 5

Koppie erbij

Het volgende klinkt misschien streng en belerend, maar om het theorie-examen te halen zit er maar één ding op: studeren, studeren en nog eens bestuderen van je rechten en plichten in het verkeer. Oftewel, de boeken in totdat je ieder denkbare motorsituatie kan dromen. Tijdens het theorieexamen dien je drie kwartier je hoofd erbij te houden bij in totaal 50 meerkeuze-, invul- en ja/nee-vragen. 44 daarvan moeten juist beantwoord zijn. Een pittige klus volgens velen, maar een noodzakelijk kwaad. Geen verkeersdeelnemer is immers zo kwetsbaar als de motorrijder.

Mens en machine als één en dezelfde 6

Mens en machine als één en dezelfde

Iedereen kan (leren) motorrijden. Desalniettemin, zo’n 200 kilogram op twee wielen tussen de benen is en voelt compleet anders dan rijden op vier wielen. Motorrijden is veel meer dan autorijden je één voelen met de machine. Vandaar dat een goede voertuigbeheersing cruciaal is en dit onderdeel de helft van het praktijkexamen beslaat. In het half uurtje dien je 5 van de 7 manoeuvres tot een goed einde zien te brengen. Welke zoal aan bod komen? Stapvoets rijden, uitwijken en remmen bij lage en hoge snelheid, krappe achtjes draaien, dat soort behendigheidscapriolen. Bij elke oefening heb je recht op één herkansing. Een examinator staat je bij. Enkele mondeling uiteraard.

Geef je ogen de kost 7

Geef je ogen de kost

Voor veel motorrijders betekent motorrijden vrijheid, blijheid. Dat klinkt heel cliché, maar wedden dat er geen betere omschrijving is zodra ook jij dat felbegeerde papiertje op zak hebt? Tegelijk geniet je op een motor intenser van alles en iedereen. Dat gebeurt eigenlijk automatisch omdat de betere motorinstructeur jou leert overwegend defensief te rijden. Omdat je zó kwetsbaar bent. Om goed te toetsen dat je je ogen – voor de aangename en minder aangename dingen in het leven (lees: gevaar) – uitstekend de kost geeft tijdens een rit duurt het praktijkexamen verkeersdeelneming bij elkaar een uur. Nu komt het eropaan! Geen paniek: rij zoal je geleerd is en het komt goed. Helemaal foutloos is zelfs niet noodzakelijk; het gaat om het totaalplaatje. Motorrijexaminatoren weten namelijk als geen ander dat het verkeer zich niet laat dirigeren.

Hebbes! En nu? 8

Hebbes! En nu?

Gefeliciteerd! Het leukste motorrijbewijs dat er is pakt niemand meer van je af (bij normaal gedrag tenminste). En ja, dat zeggen wij als doorgewinterde automannen. Maar wij hebben de cabriolet als alternatief. Hiermee valt dichtbij eenzelfde rijsensatie te komen. Afijn, of we nog andere tips hebben bij je plezierige tijd als motorrijder? Jazeker. De belangrijkste daarvan is dat je op de motor nooit uitgeleerd bent. Er zijn oneindig veel situaties waarin je terecht kan komen op de motorfiets. Veel meer dan achter het stuur van een auto. Op een motor ben je immers een stuk smaller en wendbaarder, als je begrijpt wat we bedoelen. En dan is er die duizelingwekkende snelheid. Letterlijk in een handomdraai. Vergeet die vooral niet. Het is verslavend, maar kan ook bloedlink zijn. Enige angst hiervoor is zowel een zegen als een vloek. Het geeft je een gezonde dosis lef en houdt je tegelijk waakzaam. En dat is nodig wil je een betere motorrijder worden. Alles onder controle? Dan is het genieten geblazen. O, en vergeet niet af en toe je niveau op peil te houden of bij te spijkeren. Monsterlijk mooi is dat.

Gerelateerde artikelen

Transfer Ronaldo zorgt voor staking onder Fiat-personeel

Autonieuws
Transfer Ronaldo zorgt voor staking onder Fiat-personeel
> Artikel lezen

Seetroën by Citroën dé oplossing tegen wagenziekte?

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Reed Dumas toch bijna de peperdure VW R Pikes Peak in puin

Autonieuws
> Artikel lezen

Nissan: 'Nieuwe GT-R wordt snelste ter wereld'

Autonieuws
> Artikel lezen

Hyundai gaat toch voor compleet nieuwe i40

Spyshots
> Artikel lezen

Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?

Spyshots
Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?
> Artikel lezen