Autonieuws

Superexclusief: naamloze Italdesign Automobili Speciali

Het Italiaanse designhuis ItalDesign, inmiddels een volle dochter van Volkswagen, presenteert een nieuw automerk: Italdesign Automobili Speciali. Hun eerste auto? Deze bloedstollende en zeer exclusieve bolide met V10. Slechts 5 worden er gebouwd.

Bij menig autoliefhebber staat ItalDesign op een voetstuk vanwege de vele uiterst fraaie auto-ontwerpen die het design- en ingenieursbureau heeft voorgebracht. Echter sinds Volkswagen het tekenbedrijf uit Turijn inlijfde is die glans een beetje vervaagt. De keren dat ItalDesign als (nagenoeg) volle dochter van de Duitse autogigant van zich liet horen zijn op één hand te tellen en de helft daarvan werd lauw ontvangen door pers en publiek. Van serieproductie is sindsdien al helemaal geen sprake meer. Kortom, het leek wel alsof Volkswagen niet meer wist wat het met ItalDesign aanmoest – en het vertrek van geestelijk veder en tekenmeester op het moment van de overname in 2010, Giorgetto Giugiaro, zou daar weleens mee te maken kunnen hebben. Maar nu is ItalDesign dus terug. En hoe! Met een bolide die niet alleen uiterst spectaculair oogt, maar ook daadwerkelijk in productie wordt genomen. Hetzij in een uiterst kleine oplage.

Exclusiviteit specialiteit
Die zeer bescheiden oplage is doelbewust gekozen. Meer exemplaren zou Italdesign Automobili Speciali ongetwijfeld kunnen maken, maar dat wil het nadrukkelijk niet. De naam van het nieuwe automerk spreekt daarin eigenlijk al boekdelen. Exclusiviteit is éen van de voornaamste merkspecialiteiten.

Duidelijke signatuur
Terug naar de Italdesign Automobili Speciali, de auto. Want daar draait het eigenlijk om voor nu. Een sensationeel ogende volbloed waarin zichtbaar de signatuur van ItalDesign is verwerkt. Het lage, spitse en tegelijk platte front is daarvan de voornaamste. Het doet ons denken aan de BMW M1, Esprit van Lotus en Maserati Bora van weleer; stuk voor stuk ontwerpen van ItalDesign.

Lambo als donor
Van achteren doet de nieuwe, nog naamloze ItalDesign dan weer denken aan een Lamborghini. Een blik op de specificatiesheet is afdoende om daarvan vrij zeker te zijn. Achterin ligt namelijk een atmosferische 5.2 liter V10. En waar kennen we die van? Precies, de Huracan (alsook de Audi R8).

Hoeveel pk's de tiencilinder in de ItalDesign kan opwekken, is nog niet bekend gemaakt. Het vermoeden bestaat dat dit er 610 zullen zijn, aangezien de acceleratie naar honderd zich voltrekt in 3,2 seconden. Zo snel is de Huracan ook. De topsnelheid van de ItalDesign ligt op 330 km/h. 5 km/h hoger dan zijn donor.

Interesse? Wacht dan niet langer met contact opnemen met ItalDesign. Er worden er immers maar 5 vergeven. Oh, en naar de prijs vragen kun je beter niet doen. Vaak is die dan iets te veel van het goede.

Gerelateerde artikelen

Geen zee te hoog voor Rolls-Royce surfplank

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Pirelli's F1-band doet ook prima dienst als klankkast

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Het bijzondere verhaal van een zoon die 722 km/h reed in een 50-jaar oude Challenger 2

Autonieuws
> Artikel lezen

Singer-alternatief: Paul Stephens Porsche 911 Le Mans Classic

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW: 'Nieuwe 3-serie wordt weer een echte rijdersauto'

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.