Autonieuws

Nieuwe Hyundai i30 Wagon: minder wulps, wel ruimer

Hyundai heeft het doek getrokken van de gloednieuwe i30 Wagon. Hierbij is eindelijk antwoord gegeven op de prangende vraag hoeveel bagage de Koreaanse station nu precies kan bolwerken. Wel…? Genoeg. Meer dan genoeg.

De vijfdeurs i30 Hatchback maakte het al duidelijk: Hyundai is een andere weg ingeslagen qua designtaal. Het tijdperk van een zwierig, volgens critici soms ietwat onsamenhangend lijnenspel is uit bij de Zuid-Koreanen. Een meer ingetogen, traditioneler en tijdlozer design is in. Je zou kunnen zeggen dat de nieuwste Hyundai's visueel meer naar de modellen van zustermerk Kia zijn gekropen.

Spelen met ruimte
Wanneer de filosofie 'vorm volgt functie' wordt gehanteerd, zoals bij de vorige generatie Hyundai's, heeft dat meestal een minder gunstig effect op de binnenruimte van een auto. Toch was de oude i30 Wagon zeker geen kleintje. Liefst 1.640 liter paste daar achterin wanneer de achterbank werd platgelegd. De nieuwe i30 Wagon daarentegen kan 1.650 liter bolwerken. Meer dus, maar daarbij moet gezegd dat 'ie ook 10 centimeter langer is dan zijn voorganger.

Zou de geringe winst in bagageruimte te maken hebben met die aflopende daklijn hebben te maken? Of heeft Hyundai ervoor gekozen meer ruimte te gunnen aan de inzittenden? De wielbasis is met 2,60 meter anders niet veranderd. Hoe dan ook, de nieuwe i30 Wagon behoort wederom tot de ruimere stations in zijn klasse. Met alle zitplaatsen bezet is er al een riante 528 liter te vullen met spullen. Vervolgens is er onder de laadvloer ook nog plek voor kleinere zaken.

Motorpalet gelijk aan Hatchback
De marktlancering van de i30 Wagon staat gepland op 1 juli en motorisch stelt Hyundai hetzelfde palet beschikbaar als bij de Hatchback. Dat betekent dat er keus is uit twee benzinemotoren en een dieselmotor.

Bij het benzinegamma is de 1.0 T-GDI-driecilinder de instapper, goed voor een vermogen van 120 pk en 170 Nm. Daarna volgt de 1.4 T-GDI met 140 pk en 242 Nm. Dieselen kan met de 1.6 CRDi die 110 pk en 280 Nm kan opwekken. Hoe het zit met de verkrijgbare luxe en veiligheid? Ook op die gebieden doet de Wagon niet onder voor de vijfdeurs i30.

Gerelateerde artikelen

Vernieuwde Hyundai i30 vanaf € 19.995,-

Autonieuws
Vernieuwde Hyundai i30 vanaf € 19.995,-
> Artikel lezen

Hyundai i30 Wagon vanaf € 13 per bagageliter

Autonieuws
> Artikel lezen

Hyundai i30 wagon krijgt een prijskaartje

Autonieuws
Hyundai i30 wagon krijgt een prijskaartje
> Artikel lezen

Nog een paar weekjes tot de Hyundai i30 Wagon

Autonieuws
Nog een paar weekjes tot de Hyundai i30 Wagon
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.