Autonieuws

Eerste race tussen autonome auto's beslecht na crash

Nieuwe (auto)geschiedenis is geschreven. De eerste race tussen geheel zelfstandig rijdende auto's is een feit. Wel moest een van de twee deelnemende DevBots afhaken door een crash.

Ongelukkig einde of niet, het is natuurlijk zeer bijzonder dat twee coureurloze bolides elkaar het vuur aan de schenen kunnen leggen op een circuit. De autonome auto staat immers eigenlijk nog in de kinderschoenen. 'Het geeft aan hoe razendsnel innovatieve technologie zich vandaag de dag ontwikkeld. Zo is het pas zes maanden geleden dat de autonome DevBot 1 zijn eerste meters maakte', aldus de trotse mensen achter Roborace.

Kink in de kabel
De eerste race met autonome auto's vond plaats vooraf aan de Formula E Grand Prix in Brazilië, ook al zo'n vooruitstrevende raceklasse. Slechts twee DevBots verschenen aan de start, maar dat mocht de pret en spanning niet drukken. Niet zo gek, want met 186 km/h werd er nog best een hoge topsnelheid gehaald ook. Geen Formule 1-taferelen weliswaar, maar vergeet niet dat de DevBots hun eigen racebeslissingen maken. Tjokvol sensoren en camera's en andere elektronica zijn daarvoor aan boord. Tsja, en dan kan het gebeuren dat er een kink in een van de vele kabels optreedt. Het gebeurde bij DevBot 2 met een crash tot gevolg. Einde oefening en een zege voor DevBot 1.

Droombeeld
Ondanks het gematigde succes van de eerste race, is Roborace zich ervan bewust dat racen met zelf rijdende auto's nog een lange weg te gaan heeft. De techniek heeft nog heel wat finetuning nodig, maar ooit zal er een omvangrijk veld DevBots aan de start van een Roborace verschijnen. Zonder al te veel crashes. Daar droomt men van.

Gerelateerde artikelen

Citroën stelt C5 Aircross voor Europa voor

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuw generatie Seat Leon mag buitenspelen

Spyshots
> Artikel lezen

Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active

Autotests
Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.