Autonieuws

Unieke kans: Mazda wil van zijn 767B af

We schrijven juli 2015, Goodwood. Op het ene moment vergapen honderden liefhebbers zich aan één van de beste klinkende raceauto's allertijden. Niet veel later zien diezelfde lui de betreffende Mazda 767B zijn neus boren in één van de vele strobalen langs de baan die de fameuze heuvelklim vormen. Een afgrijselijk moment destijds. Maar inmiddels 'ie weer opgelapt en in topstaat. Gelukkig, want zo geniet de volgende eigenaar er het meest van.

Update 14 maart 2017 – Het is volbracht. Na veel wikken en wegen heeft Mazda haar bloedeigen 767B uit 1989 van de hand gedaan aan de hoogste bieder. Onlangs viel de hamer en hoewel de afslagprijs allesbehalve een schijntje is, was er meer verwacht. Geschat werd dat de voorloper van de onstervelijke 787B, de Le Mans-winnaar van 1991, tussen de 1,8 en 2,4 miljoen dollar zou opbrengen. Echter meer dan 1,75 miljoen had de hoogste bieder er niet voor over. Exclusief bijkomende veilingkosten. Jou en ons zal dat een zorg zijn, als 'ie maar wordt gekoesterd. En met enige regelmatig publiekelijk z'n hemels klinkende wankelmotor richting het rood jaagt.

Eerst luisteren, dan bieden
Want vriend en vijand is het erover eens: de bolides die Mazda losliet tijdens de 24 Uren van Le Mans eind jaren tachtig en begin jaren negentig zijn de best klinkende racers ooit. En de nu te koop aangeboden 767B is daar één van de bekendste van. De 787B de ander en meest legendarische. Die opvolger van de 767B won in 1991 namelijk de legendarische langafstandsrace en maakte Mazda en de wankelmotor acuut onsterfelijk.

Droomkans
Gezien de status die de 767B en 787B hebben gebracht, had niemand gedacht dat Mazda ze ooit van de hand zou doen. De 787B om inmiddels kraakheldere redenen sowieso niet. Maar ook de 767B niet, zeker nu 'ie net weer up and running is na de klap tijdens het Goodwood Festival of Speed. En toch gaat het gebeuren. Waarom? Mazda heeft geen verklaring afgegeven. Ach, en wat geeft het ook. Dit is een droomkans voor de (vermogende) liefhebber dan wel investeerder. Wie biedt?

Bron: Gooding & Company

Gerelateerde artikelen

Mazda CX-5 is Occasion van het Jaar 2018

Autonieuws
> Artikel lezen

Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden

Autonieuws
Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden
> Artikel lezen

Bijgepunte Mazda CX-3 comfortabeler en stiller

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6

Autonieuws
Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6
> Artikel lezen

Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève

Autonieuws
Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.