Autonieuws

Oeps...

De 10 dodelijkste productiefouten uit de autogeschiedenis

Redactie10 februari 2017

De afgelopen jaren werden er meer auto's teruggeroepen dan ooit tevoren omwille van productiefouten. Veelal vanwege futiliteiten, maar er zitten – zelfs tegenwoordig – ook weleens slippertjes tussen die veel minder onschuldig zijn. En soms wéét het schuldige automerk dat zelf ook (zonder zich daarover uit te laten). Hier een overzicht van 10 dodelijkste productiefouten ooit. In willekeurige volgorde.

De Firestone-salto 1

De Firestone-salto

Tijdens de jaren ‘90 maakte Firestone massa’s banden met een dodelijke productiefout: het loopoppervlak kon loskomen van de rest van de band. Ford had de pech dat die banden op de toen erg populaire Explorer gemonteerd lagen. Als een band daarvan de geest gaf, gingen de SUV geheid over de kop. Dat kostte zo maar even 200 mensen het leven. Meer dan 20 miljoen banden werden uiteindelijk vervangen en de Explorer kwam de aanslag op z’n reputatie nooit te boven.

Levensgevaarlijke airbags van Takata 2

Levensgevaarlijke airbags van Takata

De Japanse onderdelenleverancier Takata vond een goedkopere manier om airbags te maken. Eén probleem: ze deugden niet. Bij het ontplooien van die airbags kunnen metaalfragmenten meekomen. Het effect is vergelijkbaar met dat van een granaat in je stuurwiel. Rondvliegende metaalsnippers (die bijvoorbeeld halsslagaders oversnijden) kostten al tenminste 13 mensen het leven. En het dodental blijft stijgen. De stille tijdbommen zitten ook vandaag nog in tientallen miljoenen auto’s. Het ergste: enkele autofabrikanten wisten heel goed dat ze levensgevaarlijk waren en ondanks monsterboetes bleven men ze toch stug door gebruiken. Het doel, maximale bedrijfswinst, heiligt kennelijk de middelen. Niettemin staan airbags van Takata voor de grootste terugroepactie ooit. De teller staat inmiddels op 40 miljoen auto’s en wordt nog regelmatig bijgesteld.

Heetgebakerde cruise-control 3

Heetgebakerde cruise-control

Texas Instruments (ja, die van de rekenmachines) was tussen 1991 en 2004 leverancier van de cruise control-schakelaars voor Fords. En daar schortte wat aan. Door een kortsluiting kon je auto pardoes in lichterlaaie staan. En daarvoor hoefde de cruise control niet eens ingeschakeld te zijn. 14,9 miljoen Fords moesten voor vervanging naar de dealer. Destijds de grootste terugroepactie ooit.

Spontaan accelererende Audi's 4

Spontaan accelererende Audi's

In 1982 introduceerde Audi de 5000. Een model dat we hier kennen als Audi 100. Het was een aantrekkelijk ogende sedan die voor het merk met de ringen een plaats moest veroveren op de competitieve en lucratieve Amerikaanse luxemarkt. En Audi was goed op weg, tot eind 1986 de Amerikaanse nieuwszender CBS een reportage aan het Duitse model wijdde. De reden: de Audi’s gingen er soms alleen vandoor en dat had al tot heel wat crashes geleid. CBS had zelfs alarmerend beeldmateriaal dat achteraf gemanipuleerd bleek te zijn. Een concrete oorzaak is nooit gevonden, maar het was desastreus voor Audi’s imago in de VS. De verkoop van het merk ging er van 75.000 in 1985 naar amper 12.000 in 1991.

GM’s contactslot-debacle 5

GM’s contactslot-debacle

Een paar cent per auto, dat maakte het verschil tussen een goed contactslot en ééntje dat zichzelf tijdens het rijden kon uitschakelen. Gebeurde dat laatste dan raakte de auto onbestuurbaar en – nog nijpender – functioneren ook de veiligheidssystemen als de airbags niet meer. General Motors, de getroffen autoproducent, wist ervan maar deed alsof z’n neus bloedde. De autogigant stak het probleem zelfs in de doofpot. Toen het toch uitkwam werden bijna 3 miljoen auto’s teruggeroepen (maar gek genoeg niet in Europa). Meer dan 90 mensen lieten door het contactslot-debacle het leven.

Toyota's throttlegate 6

Toyota's throttlegate

Niemand achtte een duffe Toyota in staat tot zoiets schrikwekkends als op hol slaan. Maar dat was exact wat ze deden. Het gekke bleek: er was weinig aan te doen. Toyota gaf aanvankelijk de bestuurders de schuld, die konden plots niet meer rijden. Daarna ging het vingertje naar een vloermat die het gaspedaal zou blokkeren, maar ook dat bleek niet de oorzaak. Uiteindelijk werden liefst 9 miljoen Toyota’s teruggeroepen. Toen waren er door de ‘throttlegate’ al 31 doden gevallen. Toyota moest ook 1,2 miljard dollar boete betalen voor het ‘misleiden van de onderzoekers’.

Ontploffende brandstoftanks bij Ford 7

Ontploffende brandstoftanks bij Ford

Decennialang heeft Ford het moeilijk gehad om vuur onder controle te krijgen. En soms probeerden ze het niet eens. Begin jaren ’70 bleek namelijk dat de Ford Pinto een slecht ontworpen brandstoftank bevatte. Hierdoor kon een op zich onschuldige staartbotsing resulteren in een verschrikkelijke vuurbal. Maar de Pinto terugroepen, ho maar! De directie bij Ford had destijds immers becijferd dat het goedkoper was om slachtoffers en nabestaanden te vergoeden. Maar toen kreeg het de toorn van de Amerikaanse publieke opinie over zich heen…

Misleidende gordels 8

Misleidende gordels

Halverwege de jaren ’90 was het opnieuw raak voor de auto-industrie. Toen werden er ruim 8 miljoen auto’s teruggeroepen vanwege slechte gordels. Zoiets was toen zelden gezien. Net als de kostprijs: ruim een miljard dollar. Een dozijn autofabrikanten, waaronder veel Japanse merken, waren getroffen. Het probleem? Een gordel kon de indruk geven vastgeklikt te zijn zonder dat dat echt het geval was. Of omgekeerd, oftewel effectief vastgeklikt zijn maar niet meer los kunnen. Er waren minstens 700 klachten en 60 bewezen gewonden. Maar het onderzoek naar een probleem werd toen nog niet zo grondig gevoerd als tegenwoordig. De fabrikant van die rommelgordels? Het Japanse Takata.

Transmissies met een eigen wil 9

Transmissies met een eigen wil

We zal ongetwijfeld domme pech zijn, want Ford is opnieuw de sjaak wanneer 100 mensen overlijden en 1.700 mensen gewond raakten vanwege een defecte parkeerstand bij de automaten van dat merk. In de jaren ’80 gebeurden er meer dan 6.000 ongelukken in Amerika vanwege dit euvel. In Europa was die foute transmissie nauwelijks te vinden, maar de yanks reden met bijna niets anders. Hoewel de selectiehendel duidelijk in de parkeerstand leek te staan, kon het toch voorkomen dat de auto plots begon te rollen. 21 miljoen auto’s waren getroffen. Ford herstelde het probleem niet, maar stuurde per post een waarschuwingssticker naar de eigenaren om op het dashboard te plakken als visuele kennisgeving. De sticker maande aan om naast de ‘P’-stand ook de handrem aan te trekken.

Unsafe at any speed 10

Unsafe at any speed

De Chevrolet Corvair verdient z’n plaats op deze lijst vooral omdat die auto een kentering teweegbracht. Daarvoor moesten autofabrikanten zich eigenlijk nooit te verantwoorden en kwamen ze met alles weg. De publicatie ‘Unsafe At Any Speed’, een boek over hoe de krenterigheid van GM van de Corvair een levensgevaarlijke auto maakte, bracht daar echter verandering in. GM probeerde de auteur te intimideren, maar die trok naar de rechtbank en kon naar huis met een enorme schadevergoeding. GM moest zich achteraf publiek verontschuldigingen in de Amerikaanse Senaat. Wat er dan met de Corvair aan de hand was? Wat niet, maar de achterwielophanging was zijn grootste onvolmaaktheid. Die was niet geschikt voor een auto waarbij de motor achterin zit. Het gevolg: de Corvair was zeer lastig te handelen en dat leidde tot talloze ongelukken. En wat deed GM? Die keek aanvankelijk de andere kant op.

Gerelateerde artikelen

Licence to build: LEGO James Bond Aston Martin DB5

Lifestyle & design
> Artikel lezen

'Honkbal'-leder maakt comeback in bijgepunte Audi TT (Roadster)

Autonieuws
> Artikel lezen

Huh, Porsche 911 GT3 ook als cabrio?!

Spyshots
> Artikel lezen

Renault zet Mégane RS op scherp met Trophy

Autonieuws
> Artikel lezen