Autonieuws

Straatlegale Toyota Yaris WRC is wolf in schaapskleren

Toyota heeft de stoute schoenen uit de kast getrokken en is voornemens ze voorlopig niet uit te trekken. Dat resulteerde eerder al in de aankondiging dat het Japanse merk – na jaren van afwezigheid – terugkeert naar de rallypaden en nu in deze hot hatchback, afgeleid van de Yaris WRC.

18 juli 2017 – Toyota heeft meer losgelaten over de snelle Yaris GRMN, een compacte hot hatch dat de comeback van het merk in het WRC viert. Zo is de Yaris GRMN met z'n 212 pk sterke viercilinder in staat in een vlotte 6,3 seconden naar de 100 km/h te snellen. De topsnelheid ligt op 230 km/h.

Best een bommetje dus, maar vergeet dit ook gerust weer meteen. Je koopt 'm toch niet. Toyota vraagt namelijk een absurde € 46.490,- voor de Yaris GRMN, een tarief dat die zo'n 15 mille lager ligt dan de (nog snellere) concurrentie.

Terug in het WRC
19 januari, dan zal Toyota voor het eerst in lange tijd weer vol gas geven in het WRC. De Rally van Monte Carlo vormt de comeback-rally voor het merk dat in de jaren '80 en '90 vele successen boekte in de rallysport. Een flink uitgeklopte en opgevoerde Yaris WRC moet in de voetsporen treden van de Celica GT 'Four' en Corolla WRC.

Afgeleid van rallykanon
380 pk levert het rallykanon van Toyota. Genoeg om in een oogwenk door de bossen en over gravelpaden te knallen via een hydraulische sequentiële 6-bak. Zo gortig maakt de straatversie van de Yaris WRC, die Yaris GRMN heet, het niet. Sterker, op basis van zijn uiterlijk zou je niet meteen verwachten dat Toyota tevens is teruggekeerd naar het hot hatchback-segment. Op die paar stickers en de achterspoiler na oogt de heetgebakerde Yaris vrij tam. Vergis je echter niet…

Vergissing is gauw gemaakt
Dankzij de kunsten van Gazoo Racing levert het driedeurs Toyotaatje namelijk een vermogen van 210 pk. Ja, je leest het goed, dat is meer dan de Renault Clio RS en Ford Fiesta ST! En ook de Polo GTI en Ibiza Cupra kunnen hier niet aan tippen. Of dat ook in de praktijk zo zal zijn is nog eventjes afwachten.

Gerelateerde artikelen

Toyota presenteert Yaris WRC in definitieve livery

Autonieuws
> Artikel lezen

'Sla hier af!' mondt uit in natte voeten

Autonieuws
'Sla hier linksaf' mondt uit in natte voeten
> Artikel lezen

Vroege facelift voor aangescherpte Toyota Yaris

Autonieuws
Vroege facelift voor aangescherpte Toyota Yaris
> Artikel lezen

Voorproefje aangekondigde Toyota Yaris hot hatch

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.