Autonieuws

Aston Martin kijkt af bij Jaguar

Rinkelende kassa's, daar zijn ze bij Aston Martin niet vies van. En daarom, in navolging van wat Jaguar deed met de XKSS, zal – een halve eeuw na dato – ook Aston de productie van haar racekampioen weer oppakken.

Toegegeven, wijzelf zouden het allicht ook doen. Begrip alom, zodoende. Tegelijk begint het zo'n beetje overal te jeuken zodra roemrijke automerken hun historische gloriedagen maar niet kunnen laten rusten en koesteren als gevolg van financiële hebzucht.

Nota bene de als zo moreel te boek staande Britten hebben hier nog het meest een handje van. Was het eerder Jaguar die de verleiding niet kon weerstaan om een paar extra miljoenen te vergaren door de E-type Lightweight en XKSS nieuw leven in te blazen, nu is het Aston Martin dat op de vergelijkbare geur van geld afkomt. Het ruilmiddel: 25 extra exemplaren van de DB4 GT, geheel volgens fabrieksspecificaties anno 1959.

Stirling Moss wanen
Omdat het levensverhaal en de allure van de Aston Martin DB4 GT nauwelijks onderdoet voor dat van de Jaguar XKSS, wordt verwacht dat in mum van tijd 40 miljoen pond wordt binnen geharkt. Elk nieuw gebouwde GT gaat namelijk niet voor minder weg dan 1,5 miljoen pond Sterling.

Dat laatste brengt ons meteen bij de beroemdste prestatie van de (originele) DB4 GT. Het was namelijk de al evenzo legendarische coureur Sir Stirling Moss die een halve eeuw geleden aan een 3.7 liter zes-in-lijn en 340 pk genoeg had om diverse races te winnen. Vooral die op Silverstone maakte indruk, waardoor de originele versie tegenwoordig al gauw voor een absurd bedrag van eigenaar wisselen. En dan te bedenken dat de DB4 GT tussen '59 en '63 te koop was voor 4.500 pond.

Zoals toen
De bouw van de gloednieuwe GT neemt Aston Martin Works op zich, de afdeling die de historische modellen van het merk onder de hoede heeft. Elk exemplaar zal gebouwd worden zoals toen. Dat betekent naast het eerdergenoemde aluminium motorblok (voorzien van drie carburateurs) ook een geheel uit aluminium geklopte carrosserie.

Bijzonder detail is dat Aston Martin gewoon verdergaat met het opsommen van de chassisnummers. Dit gezegd hebbende kan het niet anders dan dat dit verhaal eindigt met een grote verliezer en één (nieuwe) winnaar. Want wie bezit momenteel serienummer 75/75 en wie krijgt nummer 100/100 toegewezen?

Gerelateerde artikelen

Aston Martin Lagonda Vision baart opzien

Autonieuws
> Artikel lezen

Bloedsnelle AMR-versie van Aston Martin Rapide op til

Spyshots
> Artikel lezen

McLaren's topingenieur vertrekt naar…

Autonieuws
McLaren's topingenieur vertrekt naar…
> Artikel lezen

En de nieuwe Aston Martin Vantage kost…

Autonieuws
En de nieuwe Aston Martin Vantage kost…
> Artikel lezen

Aston Martin Valkyrie ook als allesovertreffende AMR Pro

Autonieuws
Aston Martin Valkyrie ook als allesovertreffende AMR Pro
> Artikel lezen

Italiaans tintje aan opvolger Aston Martin Vanquish

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.