Autonieuws

Infiniti Q60 is eerste 'Amerikaanse' auto in Cuba na 58 jaar

Cuba is een van de meest fascinerende landen op aarde. Wie er is geweest zal het beamen. Het is alsof de tijd er heeft stilgestaan. Decennia. Maar nu de relatie met Amerika beetje bij beetje bekoeld, schept dat perspectief voor modernere tijden. Auto's van de 21ste eeuw bijvoorbeeld. Compleet vreemd zijn die de Cubanen niet, maar eentje met Amerikaanse specificaties, die kunnen enkel de oudsten op het communistische eiland zich mogelijk nog herinneren. Aan de Infiniti Q60 de eer om daar na 58 jaar verandering in te brengen.

Als de pas overleden Fidel Castro in 2006 om gezondheidsredenen de regerende macht over Cuba aan zijn broer Raúl overdraagt, begint deze vrijwel meteen te werken aan een betere relatie met Amerika. Het gaat langzaam, maar snel genoeg om hoop te bieden voor Alfonso Albaisa, hoofd-designer bij Infiniti, om ooit naar het land van zijn ouders terug te kunnen keren. Al die tijd was dat voor mensen met een paspoort namens de Verenigde Staten immers onmogelijk.

Zelf kent Albaisa Cuba enkel van foto's en televisiebeelden, want zijn ouders vluchtten twee jaar voor zijn geboorte, in 1962, naar Amerika in de hoop op een beter leven. Dat lukte en ook Albaisa heeft het aanzienlijk beter gehad dan zijn leeftijdsgenoten die Cuba niet hebben kunnen ontvluchten toen Castro aan de macht kwam en Cuba met ijzeren hand regeerde.

Albaisa is zelfs in die positie terechtgekomen die hem niet alleen in staat stelt eindelijk de geboorteplaats van zijn ouders te bezoeken, maar ook de eerste te zijn die het in bijna 60 jaar lukt om een auto volgens Amerikaanse specificaties officieel in Cuba te laten registeren en rondrijden. Een Infiniti uiteraard, een Q60 en daarmee dus eigenlijk een Japanner, maar laat dat detail deze bijzonderheid niet drukken. Het contrast tussen de Cubaanse mens en de Japanse machine is enorm en Albaisa en de Cubanen kunnen hun ogen niet geloven. Welk écht Amerikaanse merk volgt…?

Gerelateerde artikelen

Fraaie Infiniti Q60 Coupé klaar voor de aanval

Autonieuws
Infiniti Q60 Coupé klaar voor de aanval
> Artikel lezen

Uiterst gelikt: Infiniti Q Inspiration

Autonieuws
Uiterst gelikt: Infiniti Q Inspiration
> Artikel lezen

Infiniti Q60 prijst zich tussen de concurrentie in

Autonieuws
> Artikel lezen

Infiniti Q Inspiration zit tjokvol fraaie details

Autonieuws
Infiniti Q Inspiration zit tjokvol fraaie details
> Artikel lezen

Q60 Project Black S zou de GT-R van Infiniti kunnen zijn

Autonieuws
Q60 Project Black S is de GT-R van Infiniti
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.