Autonieuws

Op wintersport? Denk hieraan!

Op wintersport? Denk hieraan!

Het wintersportseizoen staat voor de deur. Voor circa 1 miljoen Nederlanders reden om nu al de lange latten van zolder te halen, te slijpen en te waxen. ‘Laat die sneeuw maar komen!’ luidt het enthousiasme. Hoe het met de auto is gesteld, wordt vaak vergeten. Terwijl die – als meest populaire vervoersmiddel tijdens de wintersport – tegen wil en dank begint te glibberen en te glijden als er onvoldoende aandacht aan is geschonken. En zelfs dan, met alle mogelijke gevolgen van dien. Maak daarom ook je auto wintersportklaar. Hier enkele tips.

Een schone auto is het halve werk
Antivries in het ruitensproeierreservoir? Check. Deurrubbers ingesmeerd? Check. Slotontdooier en ijskrabber bij de hand? Check. Accu in topconditie? Check. Zomaar enkele zaken die veel narigheid kunnen voorkomen. Vóór vertrek, maar bovenal tijdens het vertoeven in de sneeuw en vrieskou. En wat te denken van een auto die schoon is? Eentje waar niet al vuil is aangekoekt en nog een lading pekel te verwerken krijgt. Een schone auto is niet alleen onderhoudsvriendelijk(er), het zit ook gewoon veel prettiger gedurende die uren durende trip. Je auto ook laten wassen op locatie kan dus allesbehalve kwaad.

Rijd op winterbanden
Een open deur, we weten het. Toch zijn er zowaar nog mensen die zonder winterbanden de sneeuw opzoeken. Terwijl ze nota bene verplicht zijn op de plaats van bestemming. Waarom? Simpel: zodra de buitentemperatuur onder de 7 graden Celsuis duikt en dit bovenal bij regen of sneeuw, zijn het aantal groeven van een zomerband ontoereikend om het (extra) water of sneeuw snel af te voeren om voldoende grip en tractie te behouden. Tegelijk verliest het loopvlak van een zomerband bij deze omstandigheden ook zijn soepelheid. Dit in tegenstelling tot een winterband, die daarnaast meer groeven telt en daardoor een betere waterafvoer heeft.
“Let op, luttele centimeters van het magische witte goedje kunnen al verraderlijk zijn”

De keus in winterbanden is reuze. Wil het oog wat, dan is de spoeling aanzienlijk dunner. De Vredestein Wintrac xtreme S is zoal een perfect voorbeeld hiervan. Met dank aan Guigiaro, de Italiaanse topontwerper die verantwoordelijk is voor het effectieve maar ook fraaie profiel van deze sportieve winterband. Welke band je ook rijdt, vergeet niet de profieldiepte te controleren. Die mag beslist niet minder dan 4 mm zijn.

Vergeet sneeuwkettingen niet
Het niet rijden op winterbanden in winterse omstandigheden kan in het sneeuwrijke buitenland een boete, strafrechtelijke vervolging en (mede) aansprakelijkheid bij ongevallen opleveren. Idem dito wat betreft het gebruik van sneeuwkettingen, afhankelijk van de bestemming en omstandigheden. Een verkeersbord duidt hierop. Neem ze daarom uit voorzorg mee en voorkomen (nare) verrassingen. De toegestane maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/h.

Wees alert en rij voorzichtig
Auto op orde? Check. Winterbanden gemonteerd? Check. Sneeuwkettingen paraat? Check. Skispullen ingepakt? Check. Nou, dan is het enkel nog hopen op metershoge sneeuw. Maar let op, ook luttele centimeters van het magische witte goedje kunnen al verraderlijk en gevaarlijk zijn. Zeker als het gelijktijdig vriest. Blijf daarom alert en rij voorzichtig. Pas je snelheid aan de omstandigheden aan of vertrek eventueel eerder van huis. Kalmte is namelijk nog veiliger dan winterbanden.

Gerelateerde artikelen

Super Golf-GTI (290 pk) komt naar Nederland

Autonieuws
Super Golf-GTI (290 pk) komt naar Nederland
> Artikel lezen

Stoere Ford Ranger Raptor toch naar Nederland

Autonieuws
> Artikel lezen

Voor wie van kamperen én motorrijden houdt

Lifestyle & design
Voor wie van kamperen én motorrijden houdt
> Artikel lezen

Deze Scania zoekt jonge truckers

Lifestyle & design
> Artikel lezen