Autonieuws

Teleurstellende autoverkopen in november

November 2016 is de boeken ingegaan als een van de koudste ooit. Nou, dat kan gerust ook gezegd worden van de autoverkopen vorige maand. Relatief bezien dan.

De mens is een vreemd wezen. De Nederlandse leaserijder in het bijzonder. Liet hij voorgaande jaren en masse in november of december een auto (lees: hybride) op kenteken zetten om zo nog lange tijd te kunnen profiteren van een lagere bijtelling, nu laat hij dat behoorlijk afwezen. En dat terwijl per 1 januari 2017 de voor de leaserijder ongelukkigste bijtellingsverandering in tijden zal plaatsvinden: van 15% nu naar 22% over precies een maand. Snap jij het?

Fiks in de min
Er werd juist verwacht dat de laatste verkoopmaanden van dit jaar nog een beetje vrolijkheid bij autodealend Nederland zou bezorgen. Maar nee. Oktober was pet en november niet veel minder. Met 32.271 stuks zijn er vorige maand ten opzichte van november 2015 liefst 20% minder auto's verkocht.

Verstoring van de markt
Nu de autoverkoop voor de tweede maand op rij als pudding in elkaar zak, weten brancheorganisaties Bovag en RAI het zeker: het is allemaal de schuld van de continu gewijzigde bijtellingregels, in dit specifieke geval die per 2016.

Leasemaatschappijen en autodealers hebben eind vorig jaar extreem veel auto's laten registeren vanwege de eerder al genoemde fiscale reden. 2015-registraties dus, maar die ver in 2016 nog verkocht moesten worden. De werkelijk dit jaar verkochte auto's liepen hierdoor achter de feiten aan, met marktverstoring tot gevolg. Gerekend over de eerste elf maanden van dit jaar lopen de autoverkopen ruim 8% procent achter op het jaar ervoor.

Renault het populairst
Bij Renault kan er evenwel een lach van af. Het Franse merk was het populairst in november. Met name de (vernieuwde) Clio was in trek. Ook de Opel Karl en Polo deden het goed. Desondanks is het bij Volkswagen geen hosanna momenteel. De vanwege het dieselschandaal zwaar onder vuur liggende fabrikant zag haar marktaandeel (in november, in Nederland) kelderen naar 10%, achter dat van Renault en Opel. Wel blijft het koploper in concrete aantallen en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven tot het nieuwe verkoopjaar.

Gerelateerde artikelen

Pirelli's F1-band doet ook prima dienst als klankkast

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Super Golf-GTI (290 pk) komt naar Nederland

Autonieuws
Super Golf-GTI (290 pk) komt naar Nederland
> Artikel lezen

Voor wie van kamperen én motorrijden houdt

Lifestyle & design
Voor wie van kamperen én motorrijden houdt
> Artikel lezen

Geen zee te hoog voor Rolls-Royce surfplank

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Singer-alternatief: Paul Stephens Porsche 911 Le Mans Classic

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.