Autonieuws

opdat wij niet vergeten

Het beste van quattro GmbH, nu Audi Sport

Quattro is eigenlijk een veel gavere en originele naam, maar helaas, die blijkt niet het eeuwige leven gegund. Audi’s performance-divisie dien je voortaan aan te spreken met Audi Sport. De rest blijft bij het oude of staat op het punt een goedbedoelde doorontwikkeling mee te maken. Goed nieuws, uiteraard, maar of het ooit zo legendarisch en begeerlijk wordt als deze auto’s tijdens het quattro GmbH-tijdperk…?

Audi Ur-Quattro

Audi Ur-Quattro

De moeder der quattro’s is – hoe kan het anders – ook de meest legendarische auto die quattro GmbH ooit op de straat zette. Saillant detail is dat quattro GmbH eigenlijk nog niet eens officieel bestond toentertijd. In oktober 1983 werd het bedrijf opgericht, terwijl de Audi Ur-quattro toen al anderhalf jaar de vloer aanveegde met alles en iedereen in de rallysport en de wereld had veranderd met zijn integrale 4x4-aandrijving. Dat era was ook meteen het allermooiste in het WRC, zoals zoiets hoort te eindigen met het grootste vuurwerk dat je je bedenken kunt: de kamikazekanonnen in de Groep B-klasse. Een glansrol daarin was zonder meer weggelegd voor de verbeterde Ur-Quattro, de pas echt genadeloze Audi Sport Quattro S1. Lees meer »

Audi RS 2 Avant

Audi RS 2 Avant

Quattro GmbH claimde van begin af aan dat het straatauto’s bouwde met de prestaties van een Porsche, destijds vooral duidend op de 911. Daar was niets aan gelogen, want haar eerste straatauto in serieproductie was de RS2 Avant, ontwikkeld in samenwerking met de sportautobouwer uit Zuffenhausen. Ondanks Porsche’s bemoeienis liet de Audi RS2 de auto-industrie opnieuw kennismaken met het credo ‘wolf in schaapskleren’. De stationwagen was welhaast saai te noemen. Vanbuiten én vanbinnen. Maar o wee als je het gaspedaal ervan beroerde. Dan ontwaakte er een beresterke 5-cilinderturbo in combinatie met een weggedrag die menig volbloed het schaamrood op de kaken bezorgde.

Audi RS 4 Avant Mk1

Audi RS 4 Avant Mk1

Als de RS 2 Avant het niet al had gedaan of de S6 Avant op basis van de tweede generatie A6, dan deed de allereerste Audi RS 4 Avant het wel: quattro had een nieuwe niche aangeboord; dat van supersnelle stations zonder dat zozeer uit te stalen. Alhoewel, de RS 4 Avant ‘Mk1’ was al heel wat uitbundiger dan zijn spirituele voorganger. Fiks uitgeklopte wielkasten, ‘kieuwen’ in het plaatwerk waar de opgefokte techniek wel wat extra koellucht kon gebruiken en sportstoelen waarin je comfortabel zou kunnen wonen. Bovendien was de RS 4 Avant snel, bloedsnel. 380 pk, van nul naar honderd in 4,9 seconden en een top van 250 km/h, zoiets was nog nooit getoond door een auto waarin kinderen in alle rust naar school gebracht konden worden, om vervolgens door te rijden naar het park om daar de hond uit te laten.

Audi RS 6 Avant Mk2

Audi RS 6 Avant Mk2

BMW M en AMG kregen het voorheen nooit echt warm van quattro. Hoe anders was dat sinds de RS 4 Avant. Nog niet eens zozeer omwille van diens ongekende prestatiedrang, maar des te meer vanwege dat talent verpakt in een stijlvolle stationwagon. Dat wilden zij ook! Echter tegen de tijd dat de concurrentie een pasklaar antwoord had, was quattro GmbH alweer de laatste aan het leggen op een mond snoerende tegenreactie: de RS 6 Avant op basis van de tweede generatie A6. Werkelijk een beest van een station, voorzien van de 5.0 liter V10 van niets minder dan de Lamborghini Gallardo, goed voor 580 knallende pk’s. ‘Eat your heart out!’ was hét statement dat Audi ermee maakte. Lees meer »

Audi Q7 V12 TDI quattro

Audi Q7 V12 TDI quattro

Alsof de RS 6 Avant met Lamborghini-hart nog niet voldoende was, introduceerde het vrijwel tegelijkertijd ook nog een SUV die de wereld nog nooit had gezien. Niet alleen was de Q7 V12 TDI ’s werelds eerste personenauto met twaalfcilinder-diesel, vandaag de dag is het nog altijd de sterkste dieselauto ooit geproduceerd. Samen met de oliegestookte R8, en dat is ook een Audi. Met alle stoelen bezet woog de Q7 V12 TDI drie ton schoon aan de haak. Maar toch kon het die hele zwik aan massa in 5,5 seconden naar de 100 km/h katapulteren en pas ophouden met versnellen bij 250 km/h. Ja, de Audi Q7 V12 TDI kon je echt lichaamssappen laten produceren waarvan je niet wist dat je ze had. Lees meer »

Audi A1 quattro

Audi A1 quattro

In de 33 jaar dat quattro GmbH heeft bestaan heeft het overwegend furore gemaakt met grote, ruime krachtpatsers. Totdat het in 2011 ineens de Audi A1 quattro uit de hoge hoed toverde, een bommetje die wel drie keer in de Q7 V12 TDI zou passen. Maar hoe klein van stuk ook, met de super-exclusieve A1 quattro viel niet te sollen. Immers, 256 pk en 350 Nm in een auto met een oppervlakte niet veel groter dan dat van een palet, daar heeft zelfs Moeder Natuur een zware dobber aan. Een klassieker in spe. Als het dat al niet is. Lees meer »

Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk Audi-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Zoeken

Merk- & modeldossiers