Autonieuws

Freevalve by Koenigsegg presenteert nokkenasloze motor

Zonder te overdrijven mag Christian von Koenigsegg gerust een genie worden genoemd. Niet alleen zet de Zweed de wereld van hypercars op zijn kop, tegelijkertijd treedt hij op als denktank voor de ganse auto-industrie. Zijn nieuwste vondst: een motor zonder nokkenas-systeem.

Christian von Koenigsegg heeft al behoorlijk wat slimme vondsten op zijn naam staan. Vaak zijn traditionele concepten in de auto-industrie het slachtoffer van de hyperintelligente Zweed. Hij plaatst ze in een ander daglicht, verbetert ze op allerlei fronten, om ze meestal daarna toe te passen op zijn eigen bolides. Nadat ze eerst zijn gepatenteerd natuurlijk. Hebben andere autofabrikanten interesse, dan kan dat. Op deze manier komt er bij Koenigsegg meer geld in het laatje dan via miljoenenbolides als de Regera en One:1 alleen.

Freevalve
Niet alle vindingen worden onder de noemer Koenigsegg de wereld in geslingerd. De kleine supersportwagenbouwer heeft ook nog dochterbedrijven en één daarvan is Freevalve. En die heeft nu in China een motor gepresenteerd voorzien van de zogenoemde 'Pneumatic-Hydraulic-Electric-Acutator'-techniek (PHEA).

In het kort komt het erop neer dat deze motor, een 1.6-turbobenzine, geen klassieke nokkenas meer kent. In plaats daarvan worden de in- en uitlaatkleppen aangestuurd door een elektronisch circuit. De voordelen hiervan zijn legio.

Optimale verbranding
Geen 'starre' nokkenas maar een elektrisch brein betekent zoal dat de kleptiming eindeloos variabel is en daarmee de best mogelijk verbranding mogelijk maken. Op zijn beurt betekent dit een efficiëntere verbranding, oftewel meer vermogen bij een lager verbruik.

Volgens Koenigsegg levert de 'revolutionaire' viercilinder bijna twee keer zoveel vermogen en koppel in vergelijking tot een conventionele 1.6 terwijl het gemiddelde verbruik 15% lager ligt. Bovendien is een motor voorzien van PHEA-techniek veel compacter te bouwen, alsook lichter. Tot wel 20 kilogram, mede vanwege het tevens overbodig zijn van een gasklep en directe injectiesystemen.

Chinezen eerst
De PHEA-motor werkt na jaren van ontwikkeling naar behoren, maar bevindt zich feitelijk nog wel in een conceptfase. En testauto's van het Chinese merk Qoros hebben de eer de puntjes op de i te zetten. Of de 3 Sedan of 5 SUV ook de eerste daadwerkelijke productiemodellen zullen zijn met deze bijzondere motorentechniek, is nog onbekend. Christian von Koenigsegg verwacht in elk geval dat autofabrikanten in de rij zullen staan wanneer het eenmaal zover is.

Gerelateerde artikelen

Michelin bijt zich stuk op 480 km/h-band

Autonieuws
> Artikel lezen

Koenigsegg denkt 0-400-0 km/h sneller te kunnen dan Bugatti

Autonieuws
> Artikel lezen

Koenigsegg Agera RS met 447 km/h de snelste auto ter wereld

Autonieuws
Koenigsegg Agera RS met 447 km/h de snelste auto ter wereld
> Artikel lezen

Koenigsegg rijdt 0-400-0 record Bugatti alweer uit de boeken

Autonieuws
Koenigsegg rijdt 0-400-0 record Bugatti alweer uit de boeken
> Artikel lezen

Koenigsegg: "480 km/h in Agera RS niet onmogelijk"

Autonieuws
Koenigsegg: "480 km/h in Agera RS niet onmogelijk"
> Artikel lezen

Hasselblad's vereeuwiging van Koenigsegg is magnifiek

Autonieuws
Hasselblad vereeuwiging van Koenigsegg is magnifiek
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.