Autonieuws

10 feitjes

10 dingen die zelfs de echte autoliefhebber niet weet

23 november 2016

Al meer dan een eeuw is het voor ons mogelijk om van A naar B te komen met de automobiel. Vandaag de dag zijn er ruim 1 miljard auto's wereldwijd in gebruik. En dat zorgt er ook voor dat er genoeg leuke feitjes bestaan over de auto. Wij zijn ervan overtuigd dat zelfs de grootste autoliefhebber ze niet allemaal weet.

1. De hoogste kilometerstand staat op 5 miljoen kilometer 1

1. De hoogste kilometerstand staat op 5 miljoen kilometer

De Amerikaanse Irv Gordon heeft het record aantal kilometers op de teller van zijn Volvo P1800 staan. Irv is een gepensioneerde leraar uit Long Island en rijdt al bijna 50 jaar rond in zijn vertrouwde auto. Het geheim van de eerste en enige eigenaar van deze Volvo? Gewoon alles doen wat er in de handleiding staat en naar je auto luisteren. Lees hier een interview met Irv Gordon.

2. In 1895 vond het eerste auto-ongeluk plaats in Ohio 2

2. In 1895 vond het eerste auto-ongeluk plaats in Ohio

Of het daadwerkelijk het eerste ongeval is weten we niet, maar het is wel het eerste officieel geregistreerde ongeluk in de geschiedenis. En wat voor een? De auto-industrie stond nog in de kinderschoenen en enkel in Duitsland en Frankrijk zag je destijds meerdere auto's op de weg. In Amerika was een auto alleen weggelegd voor de allerrijkste, waardoor er in de staat Ohio maar twee geregistreerde personenauto's waren. Hoewel de oppervlakte van Ohio 116.096 km² is, wisten de twee elkaar alsnog te treffen en tegen elkaar aan te botsen. Zal daar ook het rijbewijs zijn ontstaan?

3. Los Angeles heeft meer auto's dan mensen 3

3. Los Angeles heeft meer auto's dan mensen

En dan te bedenken dat auto's gemiddeld 95 procent van hun levensduur ergens geparkeerd staan. De auto's in LA nemen ongeveer 24 procent van de totale grond in beslag. Dat is nogal wat als je kijkt naar de overige cijfers. Een auto kost gemiddeld $ 8.876 dollar per jaar in Amerika. Dat betekent dat Irv Gordon al rond de $ 443.800 heeft uitgegeven aan zijn Volvo P1800.

4. De geur van een nieuwe auto bestaat uit ruim 50 stoffen 4

4. De geur van een nieuwe auto bestaat uit ruim 50 stoffen

Autofabrikanten hebben speciale geurteams die ervoor zorgen dat een nieuwe auto ruikt zoals hij moet ruiken. De verschillende materialen waaruit het interieur van een auto bestaat bevatten chemische stoffen. De meeste van deze stoffen blijven gevangen, maar een klein deel verdamt wat zorgt voor de typische autogeur. Het geurteam, dat een zorgvuldige selectieprocedure op reukvermogen heeft doorstaan, bepaalt of de autogeur klopt.

5. 19 is het aantal meisjes dat in een Smart past 5

5. 19 is het aantal meisjes dat in een Smart past

De auto heeft de naam ForTwo gekregen, maar in Pakistan hebben ze bewezen dat er veel meer dan slechts twee personen in een Smart passen. Onder het motto 'je bent jong en je wilt wat' besloot een Pakistaans meisje dat ze in het Guinness Book of Records wilde staan. Samen met 18 vriendinnen propte zij zich in een kleine Smart. Geloof je het niet? Zie hier het resultaat.

6. Er bestaan meer dan 2.000 soorten trekhaken 6

6. Er bestaan meer dan 2.000 soorten trekhaken

En nee, dan hebben we het niet over 2.000 verschillende merken, maar echt soorten! Dit is ook gelijk het punt waar het grote prijsverschil tussen de verschillende trekhaken ontstaat. Hoe gecompliceerder de constructie van een trekhaak, hoe duurder hij wordt. De prijs van een trekhaak is meer berekend op onderzoek en technische ontwikkeling, het testen van de constructie, en de aansluiting, dan op het gebruikte materiaal. Gelukkig bestaan er websites zoals rameder.nl waar ze gespecialiseerd zijn in trekhaken, zodat het iets eenvoudiger wordt om door het bomen het bos nog te kunnen zien.

7. In Turkmenistan is maandelijks 120 ltr brandstof gratis 7

7. In Turkmenistan is maandelijks 120 ltr brandstof gratis

Een erfenis van Saparmurat Niyazov heeft ertoe geleid dat de Turkmenen tot op de dag van vandaag nog steeds profiteren van 120 liter gratis brandstof per maand. Tijdens zijn spraakmakende bewind heerste Niyazov over het volk met gratis voorzieningen en bizarre nationale feestdagen zoals de Meloendag. Toch lijkt het niet genoeg te zijn voor de Turkmeense bevolking; er wordt namelijk rijkelijk gesjoemeld met de gratis benzine.

8. Rondrijden in een vieze auto in Rusland is een misdaad 8

8. Rondrijden in een vieze auto in Rusland is een misdaad

Hoe vies is vies denk je dan. Nou daar zijn ze nog niet helemaal over uit in Rusland. De meeste Russen vinden een auto vies als je het nummerbord niet meer kunt lezen. De Russischie politie werkt in ieder geval met verschillende maatstaven en deelt de bekeuringen uit op basis van hun eigen interpretatie. Hoe duur is zo'n boete dan? Ook dat bepalen de agenten zelf. Je kunt dus maar beter zorgen dat je auto gewassen is.

9. De uitvinder van de cruise control was blind 9

9. De uitvinder van de cruise control was blind

Ralph Teetot verloor op vijfjarige leeftijd zijn zicht bij een winkelongeval. Ondanks zijn handicap liet hij zich niet uit het veld slaan. Sterker nog, hij beweerde dat zijn blindheid pluspunten met zich mee bracht. Zo kon hij zich beter concentreren op zijn taken en werd hij niet weerhouden door standaarden en mate van aanvaardbaarheid, omdat hij dat simpelweg niet kon zien. Het verhaal gaat dat hij met het concept van de cruise control is gekomen, nadat hij bij zijn advocaat in de auto zat die niet tegelijk kon praten en autorijden. Wat een blinde man en een waardeloze chauffeur wel niet teweeg kunnen brengen.

10. De auto was ooit een groen alternatief 10

10. De auto was ooit een groen alternatief

Je zult het bijna niet geloven, maar ooit werd de auto als milieuvriendelijk beschouwd. In het begin van de twintigste eeuw veroorzaakten paarden namelijk een grote ammoniakuitstoot met hun uitwerpselen. De auto werd destijds als een groen alternatief gezien voor paard en wagen.

Gerelateerde artikelen

Geen zee te hoog voor Rolls-Royce surfplank

Lifestyle & design
> Artikel lezen

BMW: 'Nieuwe 3-serie wordt weer een echte rijdersauto'

Autonieuws
> Artikel lezen

Singer-alternatief: Paul Stephens Porsche 911 Le Mans Classic

Autonieuws
> Artikel lezen

Het bijzondere verhaal van een zoon die 722 km/h reed in een 50-jaar oude Challenger 2

Autonieuws
> Artikel lezen

Pirelli's F1-band doet ook prima dienst als klankkast

Lifestyle & design
> Artikel lezen