Autonieuws

Porsche 911 RSR: heiligschennis of pure noodzaak?

Zó, knalt deze 911 RSR er eventjes in, zeg! En niet alleen vanwege zijn theatrale looks. Porsche's nieuwe racer voor de LM-GTE-klasse beschikt namelijk eveneens over – hou je vast – een middenmotor. Maar dat is juist goed.

In het begin vond men het allemaal best, die boxermotor helemaal achterin, nog achter de achteras. Maar gaandeweg de generaties van de Porsche 911 stuitte die lay-out al meer op tegenstand. Toen al waren er immers veel betere motorconfiguraties te bedenken (die voor een betere rijbalans zorgden). Stilletjes deelde Porsche die mening en de Boxster en later ook Cayman zijn hiervan het ultieme bewijs. Maar ja, 911-puristen wil je niet in het harnas jagen, dus bleef de zescilinder bij de 911 in het puntje van zijn staart liggen. Evenwel schoof Porsche de boxermotor beetje bij beetje naar voren. Inmiddels ligt 'ie – in de 911.2 – pal bovenop de achteras. Het effect daarvan is de beste sturende 911 tot op dusver.
“Een middenmotor. In een 911! Heiligschennis? Wie zal het zeggen... Het levert in elk geval veel voordelen op.”

Heiligschennis
Best sturende 911 ooit of niet, Porsche beseft al enige tijd dat een motor helemaal achterin afstevent op een onhoudbare situatie (om de concurrentie voor te blijven). En dus probeert het nu – voorzichtig maar slim – met deze cult-lay-out te breken zonder 911-freaks genadeloos voor het hoofd te stoten. Via de racerij, met de 911 RSR. Daarbij ligt de opgefokte 4.0 liter boxer namelijk tussen diens (enige) zetel en vóór de achteras. Een middenmotor dus. In een 911! Heiligschennis? Wie zal het zeggen... Het levert in elk geval veel voordelen op.

Sjoelbak
Een van die voordelen is een optimale balans tussen voor en achter, wat een gunstig effect heeft op de algehele rijprestaties. Daarnaast maakt het nieuwe motorconcept – voor een 911 – het mogelijk een grotere diffuser toe te passen. En hoe?! Daar waar normaliter de achterbumper zit wordt bij de Porsche 911 RSR volledig opgeslokte door een immense 'sjoelbak'. En die achterbumper, die toren nu als het ware nu hoog boven alles iedereen uit; als achtervleugel voor nog meer downforce.

Experimentele racer
Het mag duidelijk zijn: de 911 RSR brengt de grootste revolutie in de lange geschiedenis van de 911 met zich mee. Het onderstel, de carrosseriestructuur, het aerodynamische concept, motor en sequentiële versnellingsbak zijn compleet nieuw ontwikkeld – en het zal ons niet verbazen dat technieken hiervan vroeg of laat doorspijpelen naar de straat.

Ook is de éénzits 911 RSR zeer licht, dankzij bovenmatig gebruik van koolstofvezel. Niet meer dan 1.234 kilogram weegt 'ie. Bij een motorvermogen van 510 pk. Porsche denkt dat dit genoeg is om de prijzen mee te dingen tijdens onder meer de 24 Uren van Le Mans. Maar dat duurt nog eventjes. Eerst maar eens zien hoe deze 'revolutionaire' Elfer het doet bij de 24-uurs race van Daytona in januari 2017.

Gerelateerde artikelen

Huh, Porsche 911 GT3 ook als cabrio?!

Spyshots
> Artikel lezen

Theon Porsche Design: 'Wat Singer kan, kunnen wij beter'

Autonieuws
> Artikel lezen

1ste eigenaar is Porsche 911 GT2 RS alweer beu

Autonieuws
> Artikel lezen

Echt waar! Dit is een Porsche 911 en staat te koop

Autonieuws
> Artikel lezen

Aanschouw de Singer Porsche 911 DLS en kwijl

Autonieuws
> Artikel lezen

Singer-alternatief: Paul Stephens Porsche 911 Le Mans Classic

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.