Autonieuws

Verrassing: nu al fonkelnieuwe Mazda CX-5

Zó, die zagen we niet aankomen. De eerste generatie is amper 4 jaar oud, maar nu al presenteert Mazda – op de LA Auto Show – een fonkelnieuwe CX-5. Al zie je dat mogelijk niet meteen.

Als het een facelift zou zijn, zou je het ook geloven. Toch is de Mazda CX-5 op deze foto's echt van top tot teen nieuw. Het waarom de Japanners voor zo'n subtiele evolutie hebben gekozen is duidelijk: sinds de lancering in 2012 is de CX-5 meteen doorgestoomd tot de bestverkopende Mazda. Niet alleen in Nederland, maar ook op wereldschaal. De CX-5 is goed voor liefst een kwart van de totale Mazda-verkopen; in keiharde aantallen circa 1,4 miljoen stuks. Nogal wiedes dat het Japanse merk hieraan niet te veel durfde te tornen.

Goed kijken
De nieuwe CX-5 lijkt dus sterk op zijn voorganger. Parkeer ze echter naast elkaar en de verschillen zullen zichtbaar worden. Niet zozeer aan de hand van het formaat, want dat is vrijwel gelijk gebleven. Zelfs de wielbasis is met 2,70 meter krek eender (gebleven). Toch spreekt Mazda van een ruimer geworden interieur door slimmer om te gaan met de beschikbare centimeters.

Waar zie je het dan wel aan dat de CX-5 zijn tweede generatie is ingegaan? Aan de grille. Die hebben de designers zelfs ietsje uit het front laten steken zodat 'ie meer opvalt. Ook loopt het chroom ervan voortaan ver door tot onder de koplampen. Die laatste zijn bovendien een stuk scherper aangesneden, net als bij de CX-4 en bloedstollende RX Vision. Aan de achterzijde is het goed zoeken naar de verschillen, al zijn het bumperwerk en de lichtunits wel degelijk anders dan voorheen.

Losstaand infoscherm
In het interieur valt het voortaan losstaande infotainmentdisplay op, alsmede de verhoogde aantal tierelantijntjes, zoals de aluminium ventilatieroosters en brede sierstrip aan de rechterzijde van het dashboard.

Mazda heeft dit doelbewust gedaan om meer sfeer te creëren en prijst daarnaast de mooiere kwaliteit van de gebruikte materialen. Nieuw is ook het stuurwiel dat ten opzichte van de vorige CX-5 een stuk strakker oogt en een middentunnel die enkele centimeters hoger is geplaatst zodat de belangrijkste knoppen en de pookknop van zowel de handbak als de automaat beter binnen handbereik zijn. Subtiele verbeteringen voor een interieur dat toch heel herkenbaar Mazda is gebleven. Tot slot de bagageruimte. Die meet 505 liter nu, een winst van 5 liter ten opzichte van het oude model.

Motoren
Op motorisch vlak pakt de nieuwe CX-5 uit met drie benzines en een diesel, waarvan er drie naar Nederland zullen komen. De 2.5 liter benzine blijft in Amerika. Over vermogens spreekt Mazda nog niet en dat kan erop duiden dat er op dat onderdeel niets veranderd is. Zuiniger en schoner zijn ze mogelijk wel. Voorwielaandrijving is vanouds standaard, met de optie voor vierwielaandrijving.

G-Vectoring Control
De CX-5 is tot op heden een van de fijnst sturen compacte SUV's. Om dit voort te zetten heeft Mazda het zogeheten G-Vectoring Control ontwikkeld. Dit is een systeem dat het koppel van de motor aanpast op basis van de stuurinput van de bestuurder en zo de acceleratie- en deceleratiekrachten in langs- en dwarsrichting kan reguleren. Het resultaat hiervan is een stabieler en vlakker bochtengedrag. Het 15% stijver geworden chassis helpt ook hierbij.

Medio 2017
Mazda weet ook al wanneer de nieuwe CX-5 te koop zal zijn. Dat wordt medio volgend jaar. Prijzen worden bij het naderen van de showroomintroductie bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen

Mazda benoemt doelgroepen en prijst CX-5

Autonieuws
Mazda benoemt doelgroepen en prijst CX-5
> Artikel lezen

Mazda CX-5 is Occasion van het Jaar 2018

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Mazda CX-5: de crossover met rijplezier

Autonieuws
Nieuwe Mazda CX-5: de crossover met rijplezier
> Artikel lezen

Nieuwe Mazda CX-5: motorengamma en vanafprijs

Autonieuws
Nieuwe Mazda CX-5: motorengamma en vanafprijs
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.