Autonieuws

Officieel: Mitsubishi ingelijfd door Renault-Nissan

Na jaren van enig getouwtrek is het de alliantie Renault-Nissan dan toch gelukt Mitsubishi op te slokken. Na aankoop van 34% aandelen Mitsubishi is het feitelijk Nissan dat nu de scepter zwaait over haar eveneens Japanse collega. Met de deal is naar verluidt een bedrag gemoeid van 1,9 miljard euro.

Door het inlijven van Mitsubishi behoort Renault-Nissan naar eigen zeggen ineens tot de top-3 van grootste autoproducenten ter wereld. Andere merken die deel uitmaken van de Frans-Japanse autogroep zijn zoal Infiniti, Dacia, het Russische AvtoVaz en Datsun. Carlos Ghosn wordt de nieuwe topman bij Mitsubishi, een verantwoordelijke taak die ook al op zijn schouders rust bij Renault en Nissan.

Schaalvoordelen
Er zijn meerdere redenen waarom Renault-Nissan lang heeft geaasd op het inlijven van Mitsubishi. De kennis en kunde bij die laatste op het gebied van hybride-aandrijflijnen is er zoal één. Schaalvergroting en daarmee financiële voordelen een tweede.

Het eerste dat Carlos Ghosn wil gaan uitbuiten is een gezamenlijke inkoop van onderdelen. Ook staat het delen van fabrieken, platforms en technologie voor ogen en een krachtiger aanwezigheid in zowel opkomende als bestaande markten.

Winst- en imagoboost
De verwachting is dat deze plannen al met al goed zijn voor een fiscaal voordeel van 211 miljoen euro in 2017, oplopend tot zelfs een half miljard euro in 2018. Minder hardop roept Carlos Ghosn het willen verbeteren van Mitsubishi 's imago. Dat was al enige tijd zoek, maar liep recentelijk helemaal een deuk op toen achterhaald werd dat de Japanse fabrikant heeft gesjoemeld met verbruikscijfers.

Gerelateerde artikelen

Nissan IMx KURO: futuristische concept 'leest' jouw gedachten

Autonieuws
IMx KURO
> Artikel lezen

Nog een ronde voor Mitsubishi Outlander PHEV

Autonieuws
> Artikel lezen

Renault Mégane RS niet meer zo betaalbaar als voorheen

Autonieuws
> Artikel lezen

Renault Ez-Go wil je stadsgids zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.