Autonieuws

Zelfrijdende auto en verzekering

Zelfrijdende auto: hoe zit het met de autoverzekering?

Lekker achterover leunen en een filmpje kijken terwijl je auto zichzelf (en jou) rijdt. Klinkt nog altijd een beetje als toekomstmuziek, maar autofabrikanten zijn al best ver met de ontwikkelingen van de zelfrijdende auto. Voorlopig moet de bestuurder zijn handen nog aan het stuur houden, maar naar verwachting komen over vier jaar de eerste compleet zelfrijdende auto’s op de markt. Een belangrijk vraagstuk hierbij blijft: wie is er aansprakelijk als er een ongeluk gebeurt met een compleet zelfrijdende auto? De ‘bestuurder’ of de autofabrikant?

Zelfrijdende auto: hoe zit het met de autoverzekering?
Automatische piloot op snelweg
De tijd is er nog niet rijp voor om volledig zelfrijdende auto's de weg op te sturen. Maar auto's voorzien van hulpsystemen en bijvoorbeeld een automatische piloot, zoals de Tesla Model S, zijn er wel degelijk. In Nederland zijn er zo'n 2.000 mensen in het bezit van deze auto. Met behulp van sensoren en camera's kan de auto zelf van rijbaan wisselen, afstand houden van de auto die voor hem rijdt en remmen als hij te dichtbij komt. Voorwaarde daarbij is wel dat je het systeem enkel op de snelweg mag gebruiken en je volgens Tesla alsnog zelf verantwoordelijk bent voor de besturing. Ook bij een ongeval.

Bestuurder nog zelf aansprakelijk

Oké, stel je neemt dat risico op je, dan hebben we nog wel een hobbel te nemen. Het is in Nederland namelijk wettelijk niet toegestaan om auto te rijden zonder handen aan het stuur. Je kunt zelfs een boete krijgen als je je hier niet aan houdt – ook als je auto in de automatische piloot rijdt. Veroorzaak je een ongeval terwijl je zonder handen rijdt? Dan kan het zelfs zo zijn dat je autoverzekeraar de schade niet vergoedt. De bestuurder is zelf aansprakelijk.

Veilig Verkeer Nederland heeft aangegeven de automatische piloot van Tesla onverantwoord te vinden. De vereniging is bang dat mensen de handen niet aan het stuur houden en de verleiding niet kunnen weerstaan om deze functie buiten de snelweg te gebruiken. Helemaal ongelijk zal de vereniging hierin niet hebben.

Tesla in China aangeklaagd

Ondanks het feit dat de bestuurder nog verplicht is zijn handen aan het stuur te houden, speelt de vraag van aansprakelijkheid nu al. Want geheel erop vertrouwen kun je nog niet zo bleek recent in China. Daar wordt Tesla aangeklaagd voor een dodelijk ongeluk. Het slachtoffer reed begin dit jaar tegen een vrachtwagen aan met zijn Tesla Model S. Volgens de vader van het slachtoffer reed de auto op automatische piloot tijdens het ongeval en is zijn zoon overleden door een systeemfout. Ondanks dat Tesla het tegendeel beweert en aangeeft dat de automatische piloot puur een hulpmiddel is is het laatste woord er nog niet over gesproken.

Automatische piloot reed te hard

Ook in de Verenigde Staten is een dode gevallen met de automatische piloot van Tesla. De sensoren en camera's van de wagen zagen de witte trailer van een afslaande vrachtwagen niet, waarop een ongeval volgde en de bestuurder om het leven kwam. Tesla geeft aan dat het felle licht de sensoren verblinde en de bestuurder ook zelf had moeten opletten. Daar komt nog bij dat de auto te hard reed, namelijk 119 kilometer per uur terwijl er maar 105 kilometer per uur gereden mocht worden. Dat deed de bestuurder niet zelf, maar de automatische piloot. Een verder onderzoek zal moeten uitwijzen wie hier nu werkelijk de schuldige was.

Wie is er aansprakelijk?

Als in de toekomst, naar verwachting in 2020, de eerste compleet zelfrijdende auto's op de markt komen wordt aansprakelijkheid een belangrijk issue. Want als je je handen niet meer aan het stuur hoeft te houden en ook opletten niet meer nodig is, wie is dan aansprakelijk bij een ongeval? De fabrikant? De softwareontwikkelaar? Het zou dus zo kunnen dat de autoverzekering zoals we hem nu kennen met de komst van de zelfrijdende auto verdwijnt.

InsureMyTesla

Tesla speelt alvast in op de toekomst en heeft in Hong Kong en Australië zijn eigen autoverzekering gelanceerd. Dat deed het bedrijf in samenwerking met AXA General Insurance en QBE Insurance. De verzekering heet InsureMyTesla en is speciaal ontwikkeld voor de Tesla Model S. Er wordt rekening gehouden met zaken als de wallbox, laadkabel en een volledige vervanging als je binnen 36 weken je auto total loss rijdt. Ook bij gebruik van de autopilot. Hoe hoog de premie voor deze verzekering zal zijn en of die ook in Nederland aangeboden zal worden, is nog niet bekend.

Verkeersverzekering

Vanuit heel andere hoek werkt ook het Verbond van Verzekeraars naar de mogelijkheid van een verkeersverzekering – ook wel directe verzekering genoemd. Hierbij betaalt de verzekeraar altijd de schade voor zijn verzekerden. Wie er aansprakelijk is, speelt dan geen rol meer. Volgens het verbond is het een complex en ingewikkeld proces, maar doen ze volop onderzoek om de mogelijkheden te verkennen.

Wetgeving moet worden aangepast

En dan hebben we de wetgeving nog. Want voordat de compleet zelfrijdende auto's de weg op mogen, moet de wet hierop aangepast worden. Een bestuurder is nu nog verplicht zelf controle over het voertuig te houden. En ondanks dat dat in het Verdrag van Wenen centraal is vastgelegd gelden in Europa nog wel verschillende regels voor de afstand tussen auto's. De minimale afstand(en) die hierin worden genoemd, moeten gelijkgetrokken worden.

Eerste stappen zijn overigens al genomen om de wetgeving klaar te stomen op de komst van de zelfrijdende auto.
Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft tijdens haar Europees voorzitterschap de kans gegrepen om te overleggen over de 'communicatie' tussen zelfrijdende auto's. Daarbij is de verklaring van Amsterdam ondertekend door alle 28 ministers en beloven zij samen te gaan werken om de wetgeving klaar te maken voor de zelfrijdende auto's. Europa wil in 2019 daar helemaal klaar voor zijn.
Hans Winter
Door Hans Winter

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zelfrijdende auto: hoe zit het met de autoverzekering?

Zoeken

Merk- & modeldossiers