Autonieuws

Autoverkopen opnieuw in de min

Brancheorganisaties Bovag en RAI verwachten nog altijd dat 2016 goed is voor zo'n 400.000 nieuw verkochte auto's in Nederland. Een dappere prognose na weer een verkoopmaand in de min.

In de maand september zijn er in totaal 33.545 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dat is 4,2 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar toen er 35.032 nieuwe auto's werden verkocht. Hoewel de daling hiermee niet zo sterk is als in augustus (-12%), biedt het weinig hoop voor de rest van het jaar.

Tot dusver zijn er 285.355 auto's op kenteken gezet, een daling van 5,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015 (300.984 stuks). Maar het betekent vooral dat autodealend Nederland de komende drie maanden nog zo'n 115.000 mensen moet zien te overtuigen om een nieuwe auto te kopen. Een zware klus.

Hoop op leaserijder gevestigd
Dat Bovag en RAI hun prognose van 400.000 nieuwe auto's in 2016 niet – naar beneden – bijstellen, heeft te maken met de goede hoop in de leaserijder. Of eigenlijk gezegd, het typische gedrag van deze kopersgroep wanneer de bijtellingstarieven in het volgende jaar minder aantrekkelijk uitvallen. Vlak voor die deadline komt de leasemarkt veelal massaal in beweging, om zo nog te kunnen profiteren van een bijtellingsvriendelijke leasebak (gedurende de ganse looptijd van het leasecontract). Mits deze bijtijds op kenteken is gezet, dus vóór 31 december.

25 wordt (ook) 22
Tegenover het bovenstaande marktfenomeen is dat de auto's waarvoor nu 25 procent bijtelling geldt de komende (drie) maanden amper nog zullen worden verkocht. Vanaf 2017 zijn er namelijk nog maar twee bijtellingklasses: die van 4% en 22%. Die eerste is enkel van toepassing op EV's en de huidige 25%-auto's worden fiscaal dus voordeliger.

Gerelateerde artikelen

Het bijzondere verhaal van een zoon die 722 km/h reed in een 50-jaar oude Challenger 2

Autonieuws
> Artikel lezen

Geen zee te hoog voor Rolls-Royce surfplank

Lifestyle & design
> Artikel lezen

BMW: 'Nieuwe 3-serie wordt weer een echte rijdersauto'

Autonieuws
> Artikel lezen

Pirelli's F1-band doet ook prima dienst als klankkast

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Singer-alternatief: Paul Stephens Porsche 911 Le Mans Classic

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.