Autonieuws

Audi RS 3 Limousine is de nieuwe pk-koning

De wereldberoemde 2.5 liter vijfcilinder, maar dan met 400 pk. Dat is het kloppend hart van deze Audi RS 3 Limousine. En daarmee zet zijn hij zijn directe concurrentie smaakvol buiten spel.

Ja, bij Audi lijken ze erop gebrand om Mercedes-AMG een hak te zetten. En zodoende heeft de RS 3 Limousine geen 367 pk zoals de Sportback, maar 400 trappelende paardenkrachten. Slechts een handjevol meer dan de CLA 45 van Mercedes-AMG, maar genoeg om de nieuwe pk-koning in zijn segment te zijn. Nu Mercedes (of de rest) weer…

Onmiskenbaar RS
Waar de S-modellen van Audi net even de sportievere varianten zijn van hun normale A-modellen, daar zijn de RS'en daadwerkelijke sportmachines. Dat geldt zeker ook voor deze RS 3. Kijk alleen al eens naar zijn uiterlijk met de opvallender single frame grille, het forse lichtmetaal en het subtiele maar toch aanwezige spoilerwerk. Het quattro-logo in de grille alsook de ovalen uitlaatpijpen mogen eveneens niet vergeten worden.

Nagelnieuwe 5-pitter
Opvallend is dat Audi spreekt van een gloednieuwe 2.5 liter 5-cilinder. De TT RS heeft nipt de eer dit blok als eerst te ontvangen, nu dus op de voet gevolgd door de RS 3 Sedan. En ook hierin is de vermogensafgifte 400 pk en 480 Nm, bij een gewicht dat 26 kilo's lager ligt dan zijn voorganger.

Porsches kussen
Wat dit doet met de RS 3 Limousine? Wat te denken van een sprint naar 100 km/h in slechts 4,1 seconden, mede dankzij een razendsnel schakelde S Tronic-automaat met dubbele koppeling die het vermogen dirigeert naar de quattro-techniek voor permanente vierwielaandrijving. Een specifieke afstemming van het onderstel en de besturing moet de RS 3 Limousine tot sportwagenprestaties weten te dwingen, om het uiteindelijk pas bij 250 km/h voorgezien te moeten houden. Wil je een hogere top, dan kan dat. Tegen bijbetaling schroeft Audi de begrenzer op naar 280 km/h. Kun je Porsches gaan pesten.

Gerelateerde artikelen

Bizar: Audi RS 3 LMS trager dan productiemodel

Autonieuws
Bizar: Audi RS 3 LMS trager dan productiemodel
> Artikel lezen

Vernieuwde Audi RS 3 nog weer wat sterker en sneller

Autonieuws
> Artikel lezen

Abt Sportsline stopt Audi RS3 liefst 500 pk toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

Gepeperde prijs voor vernieuwde Audi RS 3

Autonieuws
> Artikel lezen

CLA 45 krijgt concurrentie van Audi RS 3 Sedan

Autonieuws
CLA 45 krijgt concurrentie van Audi RS 3 Sedan
> Artikel lezen

Audi RS 3 Sedan maakt haast op de Ring

Spyshots
Audi RS 3 Sedan
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.