Autonieuws

Zo zijn jij en je auto alvast winterklaar

Wat krijgen we nu?! 't Is buiten 25 graden en bij Autowereld.com beginnen ze over het winterklaar maken van de auto. Klopt. Je moet er nu misschien niet aan denken, vergeet echter niet dat je in Nederland woont én rijdt. Over een maand kan alles anders zijn. Sterker, een maand geleden was het klappertanden in Twente en Brabant. Hoezo, hartje zomer?! Laat je dus niet verrassen en wees voorbereid op wat jij en je auto te wachten staat met deze tips. En bedenk daarbij dat juist tijdens deze mooie periode het prettiger is om die voorbereidingen te treffen dan wanneer het echt koud is.

Regelmatig wassen
Geloof het of niet, maar 1 op de 10 auto-eigenaren zet daadwerkelijk nooit zijn auto in het sop. Al helemaal niet wanneer het buiten kou(der) is. Want, zo veronderstelt men, dan bestaat de kans dat de portieren, ramen en handrem extra snel vastvriezen. Op zich een logische gedachte, ware het niet dat je auto dan ook nooit wordt ontdaan van afgevallen bladeren, zand, pekel en ander vuil. En die zaken zijn pas echt funest voor je auto. Vroeg of laat. Regelmatig wassen is daarom het devies. Juist van oktober tot april.

Vast hoeft niet vast te zijn
Bevriezing van je auto kan makkelijk voorkomen of beperkt worden. Bijvoorbeeld door de rubbers van de portieren in te vetten. En wil je niet dat je handrem vastzit na een nacht stevig onder nul? Trek 'm dan niet aan in de winter, maar zet je auto in de (eerste) versnelling. Op deze manier rolt 'ie ook nergens naartoe. Beschikt jouw trots over een moderne, elektrische handrem? Geen paniek. Deze zijn anders geconstrueerd waardoor ze niet of nauwelijks vatbaar zijn voor bevriezing. Nadeel, plezierige handrembochtjes op sneeuw is er niet bij, al mogen we dit natuurlijk niet aanmoedigen.

Beperk glibberen en glijden
Over tractie en grip gesproken. Ook dat is doorgaans beperkter tijdens de koudere seizoenen. Een open deur allicht, en toch kan het niet vaak genoeg gezegd dan wel geschreven worden: rijd op winterbanden! Ze zijn gewoonweg veiliger (let wel: niet heilig). Van wegcontact tot remweg. Vierseizoenenbanden kan ook. Maar liever geen zomerbanden in de winter.

Bovendien, winterbanden kopen hoeft geen kriem te zijn als dit je tegenhoudt om tot aanschaf over te gaan. Je favoriete winterband kopen kan gewoon vanuit je luie, warme stoel. Online. Zo heeft Autobandenmarkt.nl een omvangrijke voorraad aan (top)merken en maten en tegen scherpe prijzen. Thuisbezorgen of rechtstreeks aanleveren bij het (aangesloten) montagebedrijf is kosteloos, dus je rijdt in een spreekwoordelijke handomdraai een stuk zekerder.

Aggregaatje, leef je nog?
Winterprobleem nummer één – met stip – is een zwakke of dode accu. Deze nu alvast (laten) controleren op afdoende deugdzaamheid voor de periode die komen gaat is dus raadzaam. Bij twijfel de accu meteen vervangen, want geheid dat de motor van je auto niet wil aanslaan na een steenkoude nacht ervoor. Vrieskou laat een accu namelijk veel sneller ontladen. En dan sta je in de kou terwijl het voorkomen had kunnen worden.

Of we nog meer tips hebben om je auto winterklaar te maken? Legio, maar de overige zijn bij de meeste automobilisten wel bekend, zoals nooit wegrijden zonder krabber, een warme deken in het geval van nood, een goed gevuld ruitensproeierreservoir met antivries en natuurlijk adequate ruitenwissers, zaklamp, zonnebril en startkabels. Ook handig: een busje WD40. Perfect als smeermiddel, maar ook tegen bevriezingen van bijvoorbeeld sloten.

Gerelateerde artikelen

Pirelli's F1-band doet ook prima dienst als klankkast

Lifestyle & design
> Artikel lezen

BMW: 'Nieuwe 3-serie wordt weer een echte rijdersauto'

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoeveel pk voor nieuwe Ford Focus ST?

Spyshots
> Artikel lezen

Vredestein gaat voor originaliteit met speciale youngtimers-banden

Autonieuws
> Artikel lezen

Het bijzondere verhaal van een zoon die 722 km/h reed in een 50-jaar oude Challenger 2

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.