Autonieuws

Tesla Model S en X kunnen nu verder en nog sneller

Tesla presenteert de Model S P100D en Model X P100D. Deze verbeterde versies beschikken over een krachtiger accupakket waardoor ze een grotere actieradius hebben en nóg sneller van hun plek komen.

Sterker, nu de aangescherpte Model S P100D officieel is zou het zomaar kunnen zijn dat Tesla-topmodel Elon Musk (want er ontgaat hem niets) binnenkort een belletje pleegt naar Kroatië, daar waar Rimac is gevestigd. Voor revanche tegen de Rimac Concept_One.

Snelste te koop
Dankzij een doorontwikkeld, voortaan 100 kWh sterk accupakket is de Model S 100P namelijk nog wat sneller dan de P90D in Ludicrous Mode die al behoorlijk met je ingewanden aan de haal gaat bij het trekken van een sprintje. Maar dan de P100D. Die snoept hier zonder pardon nog eens een halve tel van af. In een oogwenk van 2,6 seconde is de spurt naar 100 km/h gepiept, volgens Tesla genoeg om de boeken in te gaan als de 's werelds snelst accelererende productieauto van het moment.

Model X
De Model X P100D accelereert vanwege zijn hogere gewicht iets minder snel, maar waag het eens om het woord 'trager' in de mond te nemen bij een vergelijk. Met een tijd 2,9 seconden is het nek-aan-nek tegen een McLaren 675LT Coupé! Oftewel, veruit het gros van het hedendaagse supercar-wagenpark wordt het nakijken gegeven. En dan te bedenken dat er ondertussen achterin de Model X nog tien handjes de lucht ingaan van plezier (of angst). Bizar!

Magische grens
Ook de actieradius profiteert van het verbeterde accupakket. Was voorheen de P90D de versie met het grootste bereik, voortaan is de P100D dat. De Model S komt er in theorie 613 kilometer ver mee, de Model X 542 kilometer. In de praktijk komt dit neer op respectievelijk 500 en 450 kilometer, wat Tesla beschouwt als het doorbreken van de de magische grens van 300 mijl (480 km).

Upgrademogelijkheid
In Amerika betaalt men 142.000 dollar voor de Model S-topper en 135.500 dollar als de Model X is gewenst. Flink meer dan de P90D Ludicrous, maar wie toch wil upgraden naar een P100D kan dat. Staat deze nog in bestelling, dan vergt dit een meerprijs van 10.000 dollar. Bij een al afgeleverde P90D is dit 20.000 dollar.

Kant-en-klare prijzen
Of upgraden vanaf een P90D ook in Nederland mogelijk is, is onduidelijk. Kant-en-klare prijzen zijn al wel bekend. Die luiden € 154.600,- voor de Model S P100D en € 155.700,- voor de Model X P100D. Net als in de VS een forse meerprijs van tienduizenden euro's ten opzichte van de al bizar snelle P90D-versies.

Gerelateerde artikelen

Weg belastingvoordeel na 200.000ste Tesla

Autonieuws
> Artikel lezen

Dit is 'm: de Tesla Model S als stationwagon

Autonieuws
Dit is 'm: de Tesla Model S als stationwagon
> Artikel lezen

De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop

Autonieuws
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop
> Artikel lezen

Weg belastingvoordeel na 200.000ste Tesla

Autonieuws
> Artikel lezen

Nederlandse coachbuilder bouwt Tesla Model S Shooting Brake

Autonieuws
> Artikel lezen

Tesla Shooting Brake blijft one-off, want maker stopt ermee

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.