Autonieuws

Ferrari-ontwerper heeft z'n eerste Kode57 Enji al verkocht

Het bekt weliswaar lang niet zo lekker als Ferrari Enzo, maar dat kan niet van de rest van de Kode57 Enji worden gezegd.

De naam Ken Okuyama zegt je waarschijnlijk niets, maar deze Japanse designer heeft wel degelijk een zeer indrukwekkend palmares. Zo tekende hij in het verleden voor Porsche, General Motors en Pininfarina. Tussen 2004 en 2006 keerde hij zelfs eventjes terug bij het Italiaanse tekenhuis. Echter zijn zwanenzang had hij eigenlijk toen al afgeleverd. Namelijk de Ferrari Enzo, die werd gebouwd tussen 2002 en 2004 en ergens rond de millenniumwisseling werd ontworpen.

In 2006 vond Okuyama het werken onder een baas wel welletjes en begon hij voor zichzelf. Aanvankelijk met het ontwerpen van – jawel – brillen en vanaf 2007 pakt hij de auto's weer op. Gelukkig maar, want anders hadden we nooit kennisgemaakt met de Kode57 Enji.

Plagiaat?
Het Ferrari-DNA druipt van de Enji af. En toch, wie bekend is het vroegere werk van Okuyama, zoals de Maserati Birdcage 75th en Ferrari P4/5, herkent ook duidelijk zijn eigen handtekening erin. Maar het meest lijkt de Kode57 nog op de Ferrari Rossa, de vergeten conceptcar uit 2000 (zie laatste foto). Sterker nog, dit riekt naar plagiaat. Of belabberde designpatenten, dat kan ook. Anderzijds, de Okuyama is strikt genomen ook geestelijk vader van dat studiemodel.

Hoe dan ook, de Kode57 Enji oogt sensationeel. Iets dat Floyd Mayweather enkel kan beamen. De voormalige topbokser mag zich namelijk de eerste eigenaar noemen van een exemplaar. Een privilege waarvoor hij naar verluidt 2,5 miljoen dollar heeft neergetikt.

599 GTB-basis
Kan de Enji ook nog wat anders dan mooi zijn? Jazeker. Voorin ligt een 6.0 liter V12, goed voor ruim 611 pk en 608 Nm. Over de prestaties dus weinig te klagen. Schakelen verloopt via een semi-automaat met 6 verzetten.

Wacht eens even?! Deze specificaties kennen we. En wel van de Ferrari 599 GTB. Bovendien, laat deze auto nu net ook van Okuyama's tekenhand zijn. Kortom, iets in ons zegt dat de 599 als basis voor de Kode57 dient, en na het bestuderen van het stuurwiel en knoppencluster is dat zelfs vrijwel zeker. Hoe dan ook, Ferrari had Ken Okuyama nooit moeten laten gaan.

Gerelateerde artikelen

Ferrari Enzo door Novitec Rosso

Tuning & styling
Ferrari Enzo door Novitec Rosso
> Artikel lezen

Ferrari teast nabijheid nieuwe 'F176'

Autonieuws
> Artikel lezen

Ferrari Enzo van schroot naar fortuin

Autonieuws
Ferrari Enzo van schroot naar 1,6 miljoen euro
> Artikel lezen

Opvolger Ferrari Enzo krijgt V12-hybride

Autonieuws
Opvolger Ferrari Enzo krijgt V12-hybride
> Artikel lezen

Studie: Ferrari pakt riant jaarsalaris op elke verkochte auto

Autonieuws
Studie: Ferrari pakt riant jaarsalaris op elke verkochte auto
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.