Autonieuws

Vaarwel Opel Speedster

Na bijna vijf jaar productie rolde vorige week het laatste exemplaar van de Opel Speedster van de band. De krachtige roadster is ontwikkeld in samenwerking met Lotus en was een voorbode van Opel’s nieuwe designtaal.

Sinds de Speedster in september 2000 in productie ging, vonden 7.000 exemplaren een klant. Hij werd ontwikkeld in samenwerking met Lotus en is de enige Opel met een middenmotor en aluminium en kunststof voor het chassis en het carrosserie. De Speedster was ook de eerste open Opel die de titel van “Cabrio van het Jaar” veroverde op de Autosalon van Genève in 2000.
 
Nauwe samenwerking met Lotus
De Speedster stond vanaf de eerste schetsen volledig in het teken van sportiviteit en was de vrucht van de nauwe samenwerking tussen Opels International Technical Development Center (ITDC) in Rüsselsheim en Lotus Engineering in het Engelse Hethel, waar ook de Lotus Elise het levenslicht zag. Als compromisloze tweezitter heeft de Speedster alle ingrediënten van een echte roadster: overbodige details moesten wijken voor een maximum aan rijplezier.
 
Speedster Turbo
Toen de Speedster, die ongeveer 850 kilogram weegt, begin 2001 op de markt kwam, beschikte hij over een gloednieuwe, aluminium 2.2 ECOTEC viercilindermotor. De krachtbron met vier kleppen per cilinder heeft een vermogen van 147 pk, goed voor een topsnelheid van ongeveer 220 km/u en een sprint van nul naar 100 km/u in minder dan zes seconden. In de lente van 2003 lanceerde Opel een nieuwe, prestatiegerichte versie. De Speedster Turbo met een 200 pk sterke 2,0-liter ECOTEC turbomotor. Die gaf de roadster met middenmotor de prestaties van een ware supersportwagen: nul tot 100 km/u in 4,9 seconden en een topsnelheid van 243 km/u.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Opel Mokka X onderweg naar 2019

Spyshots
Nieuwe Opel Mokka X onderweg naar 2019
> Artikel lezen

Nu al Frans bloed voor gefacelifte Opel Astra?

Spyshots
> Artikel lezen

Nog geen plannen met Pasen? Ga naar de haaien bij Opel

Autonieuws
> Artikel lezen

Opel Corsa GSi terug van weggeweest

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.