Autonieuws

Audi eROT: brandstof- en ruimtebesparende dempers

In het begin waren er bladveren. Daarna stapte de auto-industrie relatief snel over op de ophanging zoals we dat nu nog altijd kennen. Je weet wel, een combinatie van schroefveren en schokdempers. Tijd voor enkele veranderingen, meent Audi, dat nu de eROT-demper presenteert.

In de zoektocht naar een nog hoger comfort heeft Audi de eROT-demper ontwikkeld. Het betreft nog een prototype, maar de resultaten zijn nu al veelbelovend.

Met de wetenschap dat elke hobbel, drempel, kuil of andere oneffenheid in het wegdek kinetische energie opwekt, heeft Audi een mogelijkheid gevonden om deze energie niet alleen op te vangen, maar ook op te slaan. Want dit kan de elektromagnetische eROT, in tegenstelling tot hedendaagse hydraulische schokdemper.

Alle beetjes helpen
Met de eROT gaat de 'gratis' verkregen energie tijdens het rijden niet verloren (aan warmte) en kan het voor andere doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld ten gunste van het brandstofverbruik. Hoeveel die besparing luidt? Volgens Audi zo'n 0,7 l/100 km terwijl de CO2-uitstoot met eROT tot 3 g/km naar beneden gaat.

Meer bagageruimte
Een elektromotor vangt de energie die de ophanging teweegbrengt op, om die vervolgens om te zetten in elektriciteit via Audi's steeds vaker toegepaste 48-Volt systeem. Een ander voordeel, dankzij de horizontale plaatsing van de cilindervormige elektromotoren, is het ruimtebesparende effect van de eROT. Traditionele schokdempers zijn immers verticaal of diagonaal geplaatst, waardoor ze dieper in het bagagecompartiment 'steken' en daardoor meer ruimte opslokken.

Zachter landen
Tot slot, want zo begonnen we dit artikel nota bene, biedt de eROT-demper meer comfort volgens Audi. De computersoftware die het systeem aanstuurt kan namelijk zo geprogrammeerd worden dat de dempers zich optimaal aanpassen aan het wegdek. Ondertussen monitort het systeem de in- en uitgaande slag(en) van de dempers en reguleert deze indien nodig. Wanneer we de eROT-dempers op een A4, A6 of andere Audi kunnen verwachten, is onbekend.

Gerelateerde artikelen

En zo is de nieuwe Audi A1 ineens nagenoeg stickerloos

Spyshots
> Artikel lezen

Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...

Autonieuws
Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...
> Artikel lezen

Hoog instappen in nieuwe Audi A6 Limousine

Autonieuws
> Artikel lezen

'Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in'

Autonieuws
Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in
> Artikel lezen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

Met hoeveel limogeweld zal de nieuwe Audi S8 ons verblijden?

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.