Autonieuws

Gaat BMW haar verkoopkroon verliezen?

In Europa gaat het BMW voor de wind. De autofabrikant uit München overtrof alle verwachtingen in het tweede kwartaal van dit jaar. Desondanks is het niet genoeg. Voor nu.

Wat de omzet betreft noteert BMW in de eerste helft van 2016 een omzetstijging van 4,5%. Vertaald naar keiharde euro's bedraagt dit een omzet van meer dan € 25 miljard. BMW's operationele winst voor aftrek van rente en belasting steeg met 7,9 procent tot € 2,7 miljard. De nettowinst klom met meer dan 11 procent de hoogte in, tot € 1,94 miljard.

Deze goede resultaten zijn in aanzienlijke mate te danken aan de goed lopende autoverkoop in Europa. BMW Motorrad, de motorfietsendivisie van het merk, deed het daarentegen minder goed in het tweede kwartaal.

Hegemonie op de tocht
Ondanks blije aandeelhouders, zal BMW zelf niet meteen een vreugdedansje inzetten. In de eerste zes maanden van dit jaar alleen al rolden er namelijk meer dan een miljoen Mercedessen van de band, terwijl BMW net onder die magische grens bleef steken. Oftewel, na meer dan tien jaar de ranglijst van best verkopende luxemerk aangevoerd te hebben is BMW die positie momenteel kwijt aan Stuttgart. Echter, verkoopjaar 2016 is nog niet voorbij en het verschil bedraagt momenteel slechts 20.000 auto's. Evengoed blijft het een knappe prestatie van Mercedes-Benz.

Blijheid zit in de marge
Heerst er nu mineur op het hoofdkantoor bij BMW? Nee. De achterlopende verkopen op aartsrivaal Mercedes is slechts een kleine kink in de kabel. Want ook al verkocht die laatste meer auto's tot dusver, BMW scoort een hogere winstmarge per verkochte auto. Zo zit Daimler namelijk onder andere nog met de hoge opstartkosten voor de nieuwe E-klasse. 'Liever een zeer rendabele nummer twee dan een iets minder rendabele nummer één. Winstgevende groei is belangrijker dan de toppositie in volume', aldus BMW-topman Harald Krüger.

Snelle comeback
Toch hoopt Krüger dat BMW binnen afzienbare tijd de leiderspositie in verkopen weer terug heeft gepakt, wat overigens zeer reëel is. De hogere omzet hebben ze bij Mercedes namelijk vooral te danken aan nieuwe modellen, zoals de goed verkopende S- en C-klasse. In de catalogus van BMW daarentegen staan nu vooral modellen die al weer wat jaartjes meegaan. Maar de eerste veelbelovende nieuwkomer – de nieuwe 5-serie – zal volgend jaar bij de dealers staan, niet veel later gevolgd door de dito 3-serie.

Gerelateerde artikelen

De prijzen van de nieuwe BMW 8-serie Coupé zijn hier!

Autonieuws
> Artikel lezen

Buitenspelen met de 4-deurs BMW 8-serie Gran Coupé

Spyshots
> Artikel lezen

BMW: 'Nieuwe 3-serie wordt weer een echte rijdersauto'

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW M2 Competition doet ‘M1 Coupé’ bijna vergeten

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.