Autonieuws

Deze motorfiets heeft een top van 606 km/h nodig

Met +300 km/h door dorpjes knallen op twee wielen is bijna dagelijkse kost voor Guy Martin. Maar flat-out over een zoutvlakte knallen is zelfs voor de Britse motorcoureur en TT-ambassadeur heel andere koek. Niet zo gek als het snelheidsdoel meer dan 600 km/h is.

Het verhaal van Triumph en haar status van bouwer van 's werelds snelste motorfietsen heeft wel wat weg van dat van Ferruccio Lamborghini (die uit wraak sportauto's begon te bouwen omdat Enzo Ferrari zijn neus voor hem ophaalde). Zo kon dik een halve eeuw geleden een clubje Amerikaanse motorrijders – met een sterke voorliefde voor het Engelse Triumph – het niet verkroppen dat de Duitsers de snelste waren over land. Op twee wielen, welteverstaan.

En dus bouwden ze een motorfiets (die weliswaar meer weghad van een mini-raket), aangedreven door een opgefokte Triumph V-twin. In 1956 ging ene John Allen ermee de beroemde zoutvlakte van Bonneville op en topte daar een snelheid van 193,7 mph, ruimschoots 300 km/h. Een nieuw record. Echter de vreugde bij de Brits-Amerikaanse formatie was slechts van korte duur. Hetzelfde jaar nog keerde NSU – Duitsers dus – terug naar Bonneville en ging als eerst op twee wielen door de 200 mph-barrière. Maar Triumph vocht terug. 33 dagen later. Met een potentere T-Bird Twin. De missie slaagde, want met 214 mph werd de titel opnieuw heroverd. Pas in 1970 ging een ander merk ermee aan de haal, nadat Triumph eerder nog twee keer zijn eigen record had aangescherpt.

Comeback
Sinds die vervlogen jaren liet Triumph zich lange tijd niet meer zien op de zoutvlakte van Bonneville en in het gehele snelheids-circus. Tot in 2013 en opnieuw in 2014. Met de Triumph Castrol Rocket. Groot succes bleef echter uit. Maar wederom geeft Triumph net zomaar op. Over enkele weken keert het merk wederom terug naar de gortdroge Bonneville Speedway. Met een verbeterde Rocket, hopelijk goed genoeg voor een gemiddelde snelheid van minimaal 606 km/h. Met achter het stuur dus Guy Martin, een nog levende TT Isle of Man-legende ondanks dat hij de fameuze kamikaze-race nog nooit op zijn naam wist te schrijven.

1.000 pk
Voor de cijferfreaks. De nieuwe, bijna 8 meter lange Triumph Infor Rocket wordt aangedreven door twee driecilinders met een totaal slagvolume van 2.970 cc. Het vermogen van het duo ligt op zo'n 1.000 pk bij 9.000 tpm, mede dankzij de luchttoevoer van twee grote, watergekoelde Garret-turbo's. Goodyear zorgt voor de banden, en in tegenstelling tot de Bloodhound SSC, de 4-wielige evenknie van de Triumph Rocket, kun je hier ook daadwerkelijk over spreken.

Gerelateerde artikelen

BMW: 'Nieuwe 3-serie wordt weer een echte rijdersauto'

Autonieuws
> Artikel lezen

Pirelli's F1-band doet ook prima dienst als klankkast

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Het bijzondere verhaal van een zoon die 722 km/h reed in een 50-jaar oude Challenger 2

Autonieuws
> Artikel lezen

Geen zee te hoog voor Rolls-Royce surfplank

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Singer-alternatief: Paul Stephens Porsche 911 Le Mans Classic

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.