Zomertip: wissel je winter- voor zomerbanden

Zomertip: wissel je winter- voor zomerbanden

Het klinkt klunzig, maar dat is het niet. Bijna 20 procent van alle automobilisten heeft geen idee op welke banden hij of zij rijdt. Een gevolg hiervan? Tegen een half miljoen auto's rijden nu nog altijd op winterbanden door Nederland. Met de voorspelde temperaturen voor komend weekend en de zomermaanden die nog komen gaan niet ideaal. Wij vertellen je graag waarom.

Zomerbanden zijn voordeliger
Niet enkel in aanschaf, maar vooral in gebruik zijn zomerbanden in de warme maanden voordeliger. Dat heeft alles te maken met slijtage. Het rubber van zomerbanden is minder flexibel en daardoor slijten ze minder snel. Maar dat is niet alles. Want doordat de banden 'harder' zijn hebben ze ook minder rolweerstand en dat heeft een positief effect op je brandstofverbruik. Tel uit je winst!

Veiliger
Aangezien het rubber voor zomermaanden speciaal is samengesteld heb je met een zomerband meer grip. En dat vertaalt zich in een kortere remweg. Daarnaast zijn ze, net als winterbanden, uitgekiend ontwikkeld om ook onder natte omstandigheden goed te presteren. Tijdens een zomerse bui kun je zodoende vertrouwen op een goede afvoer van regenwater en valt aquaplanning tot een minimum te beperken.

Het rijdt beter
Meer grip, meer controle en dus betere rijeigenschappen. Met zomerbanden tijdens de warmere seizoenen profiteer je optimaal van het vermogen van je auto en diens wegligging. Zeker voor de sportieve rijder is dat een aanzienlijk voordeel. Met het juiste rubber onder je (specifieke) auto haal je het maximale uit de rijprestaties.

Stiller
Behalve dat je profiteert van meer grip en financieel voordeel, geniet je ook van meer comfort. Zomerbanden zijn door de bank genomen namelijk stiller dan winterbanden. Zeker op lange afstanden zal dat merkbaar zijn. En dat is een prettige bijkomstigheid.

En de nadelen?
Die zijn er eigenlijk alleen als je zomerbanden niet correct gebruikt. Oftewel, als je er in de winter op doorrijdt. Het rubber van zomerbanden 'versteend' bij zeer lage temperaturen, waardoor je grip verliest, het verbruik hoger wordt en de remafstand langer. Ons devies luidt daarom: monteer gedurende de verschillende seizoenen gewoonweg het juiste type band onder je auto. Winterbanden van oktober tot april, zomerbanden gedurende de rest van het jaar. Globaal ga je dan goed en veilig te werk en op weg.