Autonieuws

Zomerbanden

Bovag: 'Wissel je winter- voor zomerbanden!'

Het klinkt klunzig, maar dat is het niet. Bijna 20 procent van alle automobilisten heeft geen idee op welke banden hij of zij rijdt. Een gevolg hiervan? Tegen een half miljoen auto's rijden nu nog altijd op winterbanden door Nederland, zo stelt Bovag nogmaals. 'Zeker tijdens de aanhoudende warmte van nu kan dit tot onveilige verkeerssituaties lijden.' Daarom wil de autobranchevertegenwoordiger nog maar eens op het hart drukken toch echt te wisselen naar zomerbanden.

Zomertip: wissel je winter- voor zomerbanden

Bovag controleerde recent via een steekproef 994 auto's en daarbij bleken 57 nog altijd op winterbanden te rollen. Dit komt neer op 5,73 procent. Op alle 8,6 miljoen personenauto's in Nederland zou dat betekenen dat er ruim 490.000 auto's nu nog altijd op winterbanden rijden. Dat is verre van ideaal, vinden ook wij, en hieronder lees je waarom.

Zomerbanden zijn voordeliger

Niet enkel in aanschaf, maar vooral in gebruik zijn zomerbanden in de warme maanden voordeliger. Dat heeft alles te maken met slijtage. Het rubber van zomerbanden is minder flexibel en daardoor slijten ze minder snel. Maar dat is niet alles. Want doordat de banden 'harder' zijn hebben ze ook minder rolweerstand en dat heeft een positief effect op je brandstofverbruik. Tel uit je winst!

Zomertip: wissel je winter- voor zomerbanden
Zomertip: wissel je winter- voor zomerbanden

Veiliger

Aangezien het rubber voor zomermaanden speciaal is samengesteld heb je met een zomerband meer grip. En dat vertaalt zich in een kortere remweg. Daarnaast zijn ze, net als winterbanden, uitgekiend ontwikkeld om ook onder natte omstandigheden goed te presteren. Tijdens een zomerse bui kun je zodoende vertrouwen op een goede afvoer van regenwater en valt aquaplanning tot een minimum te beperken.

Het rijdt beter

Meer grip, meer controle en dus betere rijeigenschappen. Met zomerbanden tijdens de warmere seizoenen profiteer je optimaal van het vermogen van je auto en diens wegligging. Zeker voor de sportieve rijder is dat een aanzienlijk voordeel. Met het juiste rubber onder je (specifieke) auto haal je het maximale uit de rijprestaties.

Zomertip: wissel je winter- voor zomerbanden
Zomertip: wissel je winter- voor zomerbanden

Stiller

Behalve dat je profiteert van meer grip en financieel voordeel, geniet je ook van meer comfort. Zomerbanden zijn door de bank genomen namelijk stiller dan winterbanden. Zeker op lange afstanden zal dat merkbaar zijn. En dat is een prettige bijkomstigheid.

En de nadelen?
Die zijn er eigenlijk alleen als je zomerbanden niet correct gebruikt. Oftewel, als je er mee doorrijdt op sneeuw en ijs. Het rubber van zomerbanden 'versteent' bij zeer lage temperaturen, waardoor je grip verliest, het verbruik hoger wordt en de remafstand langer.

Redactie
Door Redactie
Zomertip: wissel je winter- voor zomerbanden
Zomertip: wissel je winter- voor zomerbanden

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zoeken

Merk- & modeldossiers