Autonieuws

Renault Alaskan: de productieversie

Pick-ups zijn hipper dan ooit en het was dan ook een kwestie van tijd dat Renault met het productiemodel van de vorig jaar gepresenteerde Alaskan Concept zou komen. Voilà!

Normaliter opereren ze in de luwte, verneem je er weinig van. Maar nu maakt zo'n beetje elk mainstream automerk er een grote show van als het een nieuwe pick-up in het vat heeft zitten. Renault (net als Hyundai) behoort daar zeker toe. Want stel nu zelf: op de Alaskan Concept zou je je sedan of station en zelfs je trendy crossover toch zo willen inruilen? Helaas moest Renault zich bij het productiemodel inhouden, maar nog altijd is de uiteindelijke Alaskan een stoer ding geworden.

Met dank aan Nissan
De Alaskan is Renault's eerste pick-up voor de massa. Weliswaar was er ooit eens een Renault 4 pick-up en van de 'commerciële' Master is er ook een uitvoering te verkrijgen met (open) laadbak, toch laten die zich niet vergelijken met de Alaskan. De Alaskan is zowel werk- als sierpaard en dat laat ontwerper Laurens van den Acker maar al te goed doortekenen. Neem alleen al het interieur; dat zou je ook kunnen treffen in een Nissan Qashqai.

Qashqai? Waarom geen Clio of Mégane? Dat ook, maar laat de Renault Alaskan nu sterk zijn gebaseerd op de Navara, de al wat langer bekende pick-up van Nissan. Met name bij het interieur valt dit op te maken. Sterker, eigenlijk enkel met een ander stuurwiel heeft Renault de Alaskan eigen gemaakt.

Dikke diesel
Onder de kap ook dezelfde 2.3 liter motor als waarmee de Nissan Navara beschikbaar is. Een diesel natuurlijk, met vermogens van 160 of 190 pk. Schakelen kan via een handbak of (optionele) automaat en qua aandrijving is er keus tussen vier- en achterwielaandrijving. Het maximum aanhangergewicht ligt op 3,5 ton.

Ook naar Europa
De bouw van de Alaskan vind plaats in drie fabrieken, verdeeld over de wereld. Mexico trapt als eerste af, daarna gevolgd door het Argentijnse Cordoba en Barcelona. Colombia krijgt dan weer de eer om als eerste de orderboeken te vullen. Wanneer Europa aan de beurt is, is nog onbekend.

Gerelateerde artikelen

Renault Ez-Go wil je stadsgids zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

​Elektrisch rijden voor luttele tientjes per maand, het kan met de Renault Zoe

Overige
​Elektrisch rijden voor luttele tientjes per maand, het kan met de Renault Zoe
> Artikel lezen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

Nieuwe 1.3-turbo voor Renault, Nissan en… Mercedes

Autonieuws
> Artikel lezen

Renault Mégane RS niet meer zo betaalbaar als voorheen

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.