Autonieuws

#Le Mans 2016

Verslag: De 24 uur van Le Mans 2016 (in 24 foto's)

Legendarisch! Zo zal de 84ste 24h van Le Mans de boeken ingaan. Ford keert na 50 jaar terug en behaalt meteen de overwinning. Audi eindigt voor het eerst sinds haar debuut in 1999 zonder een prijs. En Toyota wint voor het eerst in haar 30-jarige Le Mans-carrière eindelijk die welverdiende prijs. Tenminste, zo lijkt het. Maar in de laatste 5 minuten liep alles anders. Een verslag aan de hand van 24 foto’s.

Regen
N01

Regen

De gehele week heeft het weer Le Mans gedomineerd en dat is bij de start niet anders. Het komt met bakken uit de lucht en de organisatie besluit om om 15.00 uur te starten achter de safety car.

Een uur later
N02

Een uur later

Na bijna een uur als ‘parade’ over het circuit te hebben gereden begint de baan droog te worden en gaat de safety car eraf. Vlak voor vier uur zijn we eindelijk ‘in race’ om vervolgens in de volgende 23 uur geen regen meer te zien.

1 minute of fame
N03

1 minute of fame

Met de race eenmaal begonnen neemt de Toyota met startnummer 6 al snel de leiding over de van van pole position vertrokken Porsche’s. Kort daarna verrast Audi door met een tactische bandenwissel (ze kiezen heel vroeg voor slicks) de leiding te pakken.

Tecnische problemen
N04

Tecnische problemen

De leiding van Audi duurt niet lang. De 13-voudig winnaar moet met auto nummer 7 de pitstraat in voor een nieuwe turbo en verliest meer dan een half uur. Het zal meteen Audi’s enige moment in de wedstrijd zijn dat het op kop rijdt.

Geen Ford of Ferrari, maar Porsche
N05

Geen Ford of Ferrari, maar Porsche

Terwijl alle ogen op de LMP1-klasse zijn gericht is het de GTE-klasse waar de echte strijd geleverd wordt. Ondanks de enorme snelheid van de Ford’s is het Porsche dat er met de 911 RSR de leiding pakt. Op de nog natte baan zijn de Duitsers ijzersterk.

Porsche en Toyota
N06

Porsche en Toyota

In de vroege avond is er volop gevecht tussen Porsche en Toyota. De Japanners zijn daarbij duidelijk in het voordeel. Ze lijken langere stints te kunnen maken en leiden mede daardoor de wedstrijd.

Ferrari leidt
N07

Ferrari leidt

Rond 20.00 uur vindt er een heftige strijd plaats tussen de Ferrari 488 met startnummer 82 en twee van de Ford’s. Uiteindelijk komen de Amerikanen het beste uit de strijd en pakken een 1-2-3 positie in de GTE Pro-klasse.

Toyota gaat veilig de nacht in
N08

Toyota gaat veilig de nacht in

Terwijl het donker begint te worden op Le Mans is duidelijk dat Toyota met haar nieuwe TS050 Hybrid een geweldige slag heeft geslagen. Ze kunnen 14 ronden op een tank terwijl Porsche en Audi er 13 doen. En daar gaat Toyota heel goed de nacht mee in.

Nog 17 uur te gaan
N09

Nog 17 uur te gaan

Bij Ford heerst een relaxte sfeer. De auto met nummer 66 krijgt via de radio een geruststellende boodschap: “Nog 17 uur te gaan, we liggen op kop en hebben een goede racepace te pakken. Ga zo door”.

Pitstraat
N10

Pitstraat

Vlak voordat de zondag aanbreekt komen zowel Porsche alsook Audi in de problemen. De Porsche met nummer 1 gaat lang de pitstraat in en verliest kostbare ronden. Audi nummer 7 moet eveneens weer een noodpitstop maken. De beide Duitse teams zit het niet mee.

Safety car
N11

Safety car

Vlak na middernacht slaat de vermoeidheid bij de teams toe. Er gaan veel auto’s af en de safety car moet ingrijpen. De Porsche met nummer 1 blijkt definitief niet meer voor de titel te kunnen gaan en ook Audi zakt verder weg. Toyota leidt.

Minder pitstops
N12

Minder pitstops

Terwijl de ochtend begint te gloren wisselen Ford en Ferrari vaak van positie. Maar Ferrari lijkt uiteindelijk wel de beste papieren te hebben. De Italianen kunnen met fors minder pitstops af en leiden daardoor.

Problemen voor Audi
N13

Problemen voor Audi

Hoe anders is dat bij Audi. De problemen stapelen zich er op. Vanaf het begin van de race speelden ze eigenlijk al geen rol van betekenis, maar nu is het definitief bekeken voor ze.

GTE Pro
N14

GTE Pro

Ondertussen gaat de strijd in de GTE Pro-klasse hevig door. Ford neemt, na rondenlang te zijn ingelopen, de leiding weer over van Ferrari. Wat een strijd wordt daar geleverd.

Grindbak
N15

Grindbak

Terwijl Toyota op jacht is naar positie 2 van Porsche maakt Kobyashi een domme fout. Hij stuurt de auto met nummer 6 de grindbak in en verspeelt zijn kans op de tweede plek. Alle ogen zijn nu gericht op de Toyota met nummer 5 die al urenlang op kop rijdt.

Villander geeft de winst weg
N16

Villander geeft de winst weg

In de GTE Pro-klasse wordt eenzelfde domme fout gemaakt. Villander rijdt zijn Ferrari de baan af en geeft daarmee Ford een wel heel stevige voorsprong. De Amerikanen kunnen het met vier auto’s in de strijd bijna niet meer laten lopen.

Stabiele race
N17

Stabiele race

En zo lijkt het laatste uur geen sensatie meer te veroorzaken. Maar dan, 5 minuten voor het einde van de wedstrijd gebeurt het bijna onmogelijke: de Toyota #5, de leider in de wedstrijd verliest vermogen. En de Porsche #2 rijdt maar 1 minuut achter hem. Gaat Toyota in de laatste 5 minuten echt die overwinning mislopen?!

En dan ineens...
N18

En dan ineens...

Porsche, dat eigenlijk haar verlies al genomen had, ruikt ineens kansen. En de teamorders zijn duidelijk 'push, push, push'. Maar dat blijkt niet nodig te zijn. Ter hoogte van de start/finish doet Toyota #5 een reset, maar het helpt niets. Hij heeft amper vermogen en kruipt zijn laatste rond in.

Porsche aan kop
N19

Porsche aan kop

Het ongeloof bij het team is groot, maar in de allerlaatste ronde neemt Porsche de leiding in de wedstrijd weer over en rijdt naar de winst.

Groot verdriet
N20

Groot verdriet

Het verdriet bij het team van Toyota, dat er zo in geloofde en ook zo dichtbij was, is groot. En begrijpelijk want ook wij hadden het ze zo gegund. Maar dit is een 24-uurs race en hoe cliché het ook moge klinken, daarbij kan van alles gebeuren. En dat blijkt wel weer.

18de overwinning
N21

18de overwinning

En zo pakt Porsche, geheel onverwachts, alsnog haar 18de overall overwinning tijdens de 24 uren van Le Mans.

Ford glansrijk terug
N22

Ford glansrijk terug

In de GTE Pro-klasse is het Ford dat haar woord heeft gehouden en 50 jaar na hun debuut op Le Mans terugkeert en meteen de winst pakt.

Audi alsnog op het podium
N23

Audi alsnog op het podium

Door het uitvallen van de leider in de wedstrijd schuift Audi stiekem door naar het podium. Het leek erop dat de Duitsers voor het eerst sinds hun debuut in Le Mans buiten de prijzen zouden vallen, maar ook die aanname werd in de laatste 5 minuten onverwachts gekeerd.

Legendarisch
N24

Legendarisch

Deze 84ste 24 uren van Le Mans gaat hiermee de boeken in als één van de meest legendarische ooit. En zal de komende weken nog hét gespreksonderwerp vormen.

Gerelateerde artikelen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Rimac ontvangt zegen en geld van Porsche

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi en Hyundai storten zich samen op brandstofcel

Autonieuws
> Artikel lezen

De nieuwe Audi A1 Sportback: grootser in alles

Autonieuws
De nieuwe Audi A1 Sportback: grootser in alles
> Artikel lezen

Volkswagen en Ford overwegen strategische alliantie

Autonieuws
> Artikel lezen