Autonieuws

Le Mans 2016: de kwalificatie

Twee Porsche's, twee Toyota's en twee Audi's dat vormt de eerste drie rijen op de startgrid van de 84ste 24 Uren van Le Mans. Het is de uitslag na een paar kletsnatte dagen op het Circuit de La Sarthe zo'n 200 km ten zuid-westen van Parijs.

Representatief voor de race? Nee, dat is de kwalificatie niet. Pole position staan is voornamelijk een marketingmomentje. Alle ogen zijn immers op je gericht, krantenartikelen publiceren jouw bolides en de koppen schreeuwen het uit: "Porsche op pole position". Dat moet goed voelen in Stuttgart.

Nog 24 uur te gaan
De race op Le Mans duurt echter 24 uur. En in die 24 uur kan van alles gebeuren. Zeker als de omstandigheden net zo zijn als gisteravond. Tijdens de donderdagavondsessie, de derde kwalificatieronde, kwam het met bakken uit de lucht. De 2 uur durende kwalificatie werd zelfs geruime tijd stilgelegd omdat het gewoonweg onveilig was om de baan op te gaan.

De tijden zoals ze nu staan zijn van het begin van de eerste kwalificatie op woensdag. Daarna is het op Le Mans nog amper droog geweest.

En de GT-klasse?
Natuurlijk zijn de LMP-auto's de attractie op Le Mans. Maar de GT-klasse speelt een minstens zo belangrijke rol. Sterker nog, veelal zijn de gevechten daar intenser. Nieuwkomer Ford lijkt Ferrari opnieuw een hak te zetten. De vier Ford's staan er uitermate goed voor met een kwalificatie op plek 1, 2, 4 én 5 in de GTE Pro-klasse. Bij de AM-klasse is het wel Ferrari dat de polo position pakt.

Morgen gaat de race om 15.00 uur van start om vervolgens precies 24 uur later de winnaar over de finish te zien komen. Om je voor te bereiden op de race hebben wij een paar leuke artikelen klaargezet om je Le Mans-kennis bij te spijkeren en je vrienden dit weekend met leuke feitjes te kunnen bestoken. Veel plezier!

Gerelateerde artikelen

Porsche luidt einde 911.2 in met 911 Speedster

Autonieuws
Porsche luidt einde 911.2 in met 911 Speedster
> Artikel lezen

Rimac ontvangt zegen en geld van Porsche

Autonieuws
> Artikel lezen

Kekke kleur voor vernieuwde Porsche Macan

Spyshots
> Artikel lezen

Porsche met 10(!) 911's RSR naar Le Mans

Autonieuws
> Artikel lezen

En de echte naam van de Porsche Mission E luidt…

Autonieuws
En de echte naam van de Porsche Mission E luidt…
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.