Autonieuws

Ford na 50 jaar terug op Le Mans

14 juni 2016

Vijftig jaar na de heroïsche 1-2-3 overwinning van Ford in Le Mans keert het merk terug op het beroemde circuit. En wel met een moderne interpretatie van de auto waarmee het destijds wist te winnen: de Ford GT.

De originele Ford GT, en daarmee Ford's deelname aan Le Mans, kwam voort uit een persoonlijke vete van Henry Ford en Enzo Ferrari. Ford wilde intensief gaan samenwerken met Ferrari maar werd, zelfs toen de deal al rond was, lelijk aan de kant gezet door de Italianen. En dat was hem te min. "Als ze niet willen samenwerken, dan moeten we ze maar verslaan. En het liefst daar waar het ze het meest pijn doet: de racerij".
“In 1965, tijdens het debuutjaar, behaalde Ford een 1-2-3-overwinning.”

1-2-3-overwinning
Nadat Ferrari zes jaar op rij Le Mans wist te winnen stak Ford er een stokje voor. In 1965, tijdens het debuutjaar, behaalde Ford een 1-2-3-overwinning met de speciaal voor langeafstandsraces ontwikkelde GT. De jaren erop sleepte Ford nog driemaal de overwinning binnen. Een icoon was geboren.

Geen overall-winnaar
Die overall-overwinning gaat Ford niet weer op haar naam schrijven. De tijden zijn veranderd. Momenteel maken de LMP1-auto's de dienst uit op Le Mans. Maar in de GTE pro-klasse kunnen de Amerikanen behoorlijk goed meekomen. Op de tweede race van het seizoen, in Spa, werd een verdienstelijke tweede plek behaald door een van de twee Ford GT's die meerijdt in het WEC-kampioenschap.
“De manier waarop de GT en diens raceversie ontstaan zijn is uniek.”

Vier auto's
Tijdens de 24 uren van Le Mans maakt Ford dubbel zoveel kans. Ook de twee GT's die meerijden in de American Le Mans Series worden overgevlogen naar Europa om zo met vier GT's aan de start op La Sarthe te verschijnen.

Bijna identiek aan de straatversie
De manier waarop de GT en diens raceversie ontstaan zijn is uniek. Ze zijn parallel aan elkaar ontwikkeld en zijn op details na zelfs identiek aan elkaar. Uit monde van Dave Pericak (directeur Ford Performance) krijgen we het nogmaals bevestigd: "Als we ze naast elkaar zetten zijn ze, op enkele onderdelen zoals de grote vleugel na, hetzelfde. Ik zal dat even herhalen: ze zijn hetzelfde."

Een genot om naar te kijken
Een gemakkelijke opgave zal het niet worden voor Ford. Door het verleden ligt de lat extreem hoog terwijl de concurrentie ijzersterk is. Vergeet niet dat ervaren teams als Porsche Motorsport, Chevrolet Racing, Aston Martin Racing en AF Corse met hun Ferrari's al vele jarenlang racen op Le Mans. Wij gunnen het Ford echter zo. Alleen al omdat het een pracht van een bolide is.

Gerelateerde artikelen

Ford GT Competition Series gaat hardcore

Autonieuws
Ford GT Competition Series gaat hardcore
> Artikel lezen

Volledig digitale dashboard Ford GT is meer dan een gimmick

Autonieuws
Volledig digitale dashboard Ford GT is meer dan een gimmick
> Artikel lezen

Alfa 147 & GT met Q2 sperdifferentieel

Autonieuws
Alfa 147 & GT met Q2 sperdifferentieel
> Artikel lezen

Brute Ford Ranger voor diehards

Tuning & styling
Brute Ford Ranger voor diehards
> Artikel lezen

Bloedsnelle Alfa Romeo Giulia Coupé in de maak

Autonieuws
Bloedsnelle Alfa Romeo Giulia Coupé in de maak
> Artikel lezen