Autonieuws

Ramble Rally 2016 finisht met 't mooiste stuurgeluk bij een ongeluk

Gerben Witten27 mei 2016

Hoeveel bergpassen kan de fanatieke stuurman of -vrouw aan? In 5 dagen. Zes? Zeven? Misschien acht of negen wanneer je spreekt over een échte diehard? Meer. Veel meer, zo blijkt. We zijn de tel een beetje kwijt, maar 15 dekt de lading heel behoorlijk. Waarschijnlijk zelfs meer. Alleen al vandaag, op de finishdag van de Ramble Rally 2016, werden er vijf getrotseerd. Althans, dat was de bedoeling.

Het is voorbij, snik! Het zwart/wit geblokt heeft gewapperd. De tank is leeg en de remblokken foetsie. Het auto-avontuur dat Ramble Rally heet zit erop. Balen, maar wat voelen de Ramblers zich voldaan. Het is een week geweest om nimmer te vergeten. Nieuwe vriendschappen voor 't leven zijn gesloten. Tussen mensen onderling, maar evengoed tussen mens en machine. Wedden dat menig Rambler zijn of haar automobiele metgezel na deze vijf fantastische dagen nimmer meer van de hand doet?! Zo niet, oude liefdes roesten niet is niet voor niets een gezegde. Kortom, over tien dan wel twintig jaar zal er nog steeds worden gesproken over die ene roadtrip door Duitsland, Tsjechië, Polen, Slovenië, Oostenrijk, Italië en – jawel – Zwitserland. Eens een Rambler, altijd een Rambler. Daar drinken we op vanavond. In Davos!

Noodlot slaat toe
De hoogste stad van Europa (1.560 meter) is dus de finishlocatie van de Ramble Rally 2016. Met recht een climax op een toch al een voortreffelijke week vol hoogtepunten. Omwille van het sfeervolle Sunstar Alpine Hotel – waar de Ramblers vanavond en vannacht in alle comfort kunnen bijkomen van alle opgedane indrukken – maar toch vooral vanwege de welhaast schier oneindig mooie bergpassen in de nabije omgeving.
“Nee! Precies vandaag. Wat een enorme pech”

Liefst vijf hiervan stonden er op het programma van vandaag, namelijk de Campo Carlo Magno, de Tonalepas, de Gaviapas, de Ofenpas en de door vele stuurlui aanbeden Stelviopas. De Ramblers geloofden meteen dat de eerste vier beschreven bergpassen (ook) heel mooi zouden zijn (en dat daadwerkelijk waren), maar bij het lezen van die laatste sloeg het hart pas echt eventjes over. Sommigen startten zelfs spontaan een vreugdedansje in. Denkbeeldig, gelukkig. Niet zo gek, want de Stelviopas wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste stuurmanswegen van de wereld. Zo niet dé mooiste. Een bijna mythische status heeft ze.

En toen sloeg het noodlot toe. Op het moment dat voor de meeste Ramblers de Stelviopas in de verte opdoemde kwam het verschrikkelijke nieuwsbulletin dat de 2.757 meters hoge pas ad hoc was gesloten wegens lawines. Nee! Precies vandaag. Wat een enorme pech. Toch zat er niets anders op dan ander keertje terugkeren om de Stelviopas alsnog te bedwingen en op dat moment een mooi alternatief te zoeken om Davos te bereiken. Een domper? Hmm, dacht 't niet.
“Over tien dan wel twintig jaar zal er nog steeds worden gesproken over die ene roadtrip door Duitsland, Tsjechië, Polen, Slovenië, Oostenrijk, Italië en Zwitserland”

Berninapas is nieuwe Stelviopas
Hoewel het geen straf was om de Tonalepas nogmaals te rijden, besloten enkele teams toch de navigatie het werk te laten doen, mede gezien de tijd. Bestemming Davos werd ingevoerd. Wat men echter niet had verwacht was een reis die met geen pen te beschrijven is.
Vergeet de Stelviopas! De Passo del Bernina is de nieuwe ongekroonde koning onder de stuurmanswegen. Het is alsof je in een andere dimensie bent beland. Een soort sprookjeswereld die nog het beste te omschrijven valt als het fictieve Midden-Aarde uit de Lord Of The Ring-films. Dat dus, met tussen de ruige, nog volop met sneeuw bedekte bergtoppen, turquoise gekleurde watervallen en halfbevroren meertjes een bergpas die de perfectie nadert. Prettig breed, asfalt zo strak als een biljartlaken en een bochtenverloop waarop de Stelviopas jaloers moet zijn. Echt waar! Zonder te overdrijven. Sterker, wanneer je weet dat de Berninapas het Veltin- en Engadin-dal met elkaar verbindt en zicht geeft op de Morteratschgletsjer (drie namen die Hollywood zo verzonnen zou kunnen hebben), zou je al voor driekwart overtuigd moeten zijn. Wat een geluk bij een ongeluk. Wat een grandioos plot van deze monstertocht. Als dit de ultieme roadtrip niet is, dan weten wij het ook niet meer!

Nieuwe editie, nieuwe kansen
De Ramble Rally 2016 onverhoopt gemist? Voor de beleefde avonturen van de Rambles tijdens de eerdere etappes, kun je hier (proloog), hier (etappedag 1), hier (etappedag 2), hier (etappedag 3) en hier (etappedag 4) klikken. Wist je trouwens dat er in 2017 niet één, maar twee edities worden gehouden. Op 13 juni aanstaande meer daarover.

Gerelateerde artikelen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Zo combineren échte mannen werk en privé

Autonieuws
Zo combineren échte mannen werk en privé
> Artikel lezen

BMW België geeft primeurtje weg bij online configurator 8-serie

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Skoda Octavia (Combi) naar buiten

Spyshots
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen