Autonieuws

Dag 4 Ramble Rally: uitwaaien aan het Gardameer

Gerben Witten27 mei 2016

Middernacht nadert. We zijn net binnen. Het Gardameer, waar we zojuist zijn gearriveerd voor de nacht, slaapt al zo te horen. Aan haar oevers heerst een serene stilte. De krekels zingen nu hun lied onder begeleiding van een aangenaam zomerbriesje. Nog even uitwaaien, proosten op weer een onvergetelijke dag en dan snel naar bed. 't Is mooi geweest.

Dat de vermoeidheid intreedt is zo gek niet. Al vier dagen sturen de Rambles er op los alsof het einde van de wereld elk moment staat te gebeuren. Er wordt intens genoten. Vandaag was de langste etappe. Dik 11 uur hebben we op het gaspedaal gestampt. Hoezo rijtijdenwet? Voor mietjes is die. Geintje natuurlijk, maar toch… Vraag een willekeurige Rambler of hij (of zij), zelfs op dit late tijdstip, nog zin heeft in nóg een rondje om de kerk en deze zal waarschijnlijk volmondig 'ja!' antwoorden. Geloof ons, een roadtrip als dit werkt verslavend.
“Hoezo rijtijdenwet? Voor mietjes is die”

Nippen aan de cappuccino's in Bled
Over kerkjes gesproken. Vanochtend was het meteen al heerlijk ontwaken. Via de Loiblpas, die Oostenrijk en Slovenië met elkaar verbindt aan de hand van een prachtig glooiend traject, werd er op een gegeven moment Bled binnengereden. Zo'n gezellige mix van locals en toeristen hadden we nog niet meegemaakt op Sloveens grondgebied. Wie deze stad met slechts 11.000 inwoners kent, weet waarom het hier zo krioelt van opgewekte jongelui en ouderen die zichtbaar genieten van hun welverdiende oude dag. Google er anders maar eens op, maar nu al kunnen we verklappen dat het niet veel idyllischer en romantischer (aan het water) wordt dan dit.

Monte Grappa vs Touareg W12
Hoe mooi ook, Bled was niet het hoogtepunt van vandaag. Letterlijk, want 1.776 meter boven NAP, in de Alpen en op de grens van de Italiaanse provincies Belluno, Vicenza en Trevisio, wordt aan de hand van een imponerend oorlogsmonument annex graftombe stilgestaan bij de tienduizenden soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog op deze berg, genaamd Monte Grappa, sneuvelden.
Tip: noteer deze bezienswaardigheid, ook als groteske architectuur en sentiment niet zozeer jouw ding is. Alleen al om de adembenemende aanvoerroute en vergezichten is de klim naar de top meer dan de moeite waard.
“Hoe mooi ook, Bled was niet het hoogtepunt van vandaag”

Anderzijds, wie met grote stappen stijgt moet vroeg of laat ook weer afdalen. En die tocht vanaf de Sacrario del Monte Grappa, zoals het grijswitte monument heet, is veelal steil en venijnig. Iemand met een mastodont van 2,5 ton schoon aan de haak zal er niet over peinzen hier de wetten der natuur te tarten. Iets met prettig gestoord of levensmoe, zullen we maar zeggen. Echter wisten wij veel dat er kennelijk kamikazepiloten zijn die een Volkswagen Touareg W12 hebben weten te temmen als een mak lammetje. Met militaire precisie werd de Monte Grappa verslagen door team #977 in hun machtige kolos zoals die waarschijnlijk nimmer meer gebouwd zullen worden. Geen banden die het uitschreeuwen van pijn en angst. Geen spoor van een overhellende koets die smeekt om genade. Niets van dit alles. En nu niet, heel flauw, beginnen over vals spelen van Volkswagen. Dan nog?! Zelfs al is er gesjoemeld met software en allerhande tuning, het doet niets af aan deze verbazingwekkende prestatie. En wij? Wij stonden erbij (lees: reden er pal achter) en keken erna. Vol bewondering en met een lichte gloed van schaamrood op de kaken. Welterusten!

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)

Autonieuws
Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)
> Artikel lezen

Aston Martin DBS Superleggera doet kiekeboe

Autonieuws
> Artikel lezen

Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed

Autonieuws
Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie Coupé lekt toch nog uit

Autonieuws
> Artikel lezen