Autonieuws

Dag 2: Stuiteren tussen Zloty’s en Kronen

Gerben Witten24 mei 2016

Moe gestreden zijn de Rambles na vandaag. Wat wil je ook. Dik 500 kilometer sturen stond er op ‘t programma. Zo’n 9 uur in de auto. Tenminste, wanneer er foutloos werd gereden. En laat dat nu net niet de sterkste kant van de gemiddelde Rambler zijn. Enigszins geholpen door de organisatie…

Als de Rambles het kleurrijke maar evenzo bizarre Center Babylon Hotel in Liberec, de geboortestad van Mister Porsche, verlaten is er nog geen vuiltje aan de lucht. Daarvoor nog, nog vroeg in de ochtend, staat er al een gezellige rij met uitgeslapen Rambles te trappelen om de eerste GPS-coördinaten in ontvangst te nemen voor wat weer een fantastisch auto-avontuur beloofd te worden.
“Geen mooier vermaak dan leedvermaak”


Klein bedrag, pinnen mag
Gedurende de eerste uren sturen is er nog geen vuiltje aan de lucht. Letterlijk, want de weergoden waren wederom goed gemutst ondanks de matige voorspellingen van de lokale weerman (genaamd Pietski?). Pas tegen het vallen van de avond valt er een bui hier en daar, maar dat mocht eigenlijk geen naam hebben. Bovendien, zo laat is het nog lang niet. Het ontbijt moest immers nog zakken. Niet dat het daarvoor de kans kreeg, want kort na de start moest het Reuzengebergte getrotseerd worden. De ene keer aan Tsjechische zijde, de andere keer de Poolse. Dus toch nog Polen? Jazeker! Sterker nog, verschillende keren werden beide landen aangedaan. 'Moeten we nu afrekenen met Zloty's of Kronen?' was dan ook de vraag na de voortreffelijke lunchsalade in Wambierzyce. 'Klein bedrag, pinnen mag!', luidde het verlossende antwoord. Dat het nog kan, die vooroorlogse prijzen…

Al stuiterend verdwalen
Ondertussen stuitert de Ramble-karavaan dieper en dieper Polen dan wel Tsjechië in. Want tjonge jonge wat waren de wegen bij vlagen erbarmelijk. Zo moet rijden over de maan voelen. Niets aan het handje in je Audi A8. Want tsja, luchtvering. Ook voor de Rambles in hun zwevende Volvo's en Dodge Ram's was er weinig reden tot klagen. Lekker hoog en droog, was het credo. Maar hoe anders was dat voor bijvoorbeeld equipe #2002. In hun Spartaanse BMW 2002, compleet met racy kuipstoeltjes, moet het klappertanden zijn geweest.
“Dat het nog kan, die vooroorlogse prijzen…”

In onze knalgele Toyota werden we in elk geval goed door elkaar geschud en bij de les gehouden. En dan was nodig ook, want de routebegeleiding bevatte enkele valstrikken om ons verdwaald te laten geraken. Linksaf betekende feitelijk rechtsaf, bijvoorbeeld. Voor heel wat teams ging het al snel helemaal mis. Niet omdat de omgekeerde wereld nu zo moeilijk toe te passen was, maar omdat deel 1 van de routebegeleiding ontbrak. Oeps! Foutje van de organisatie (jaja). Maar hé, je weet wat ze soms zeggen: geen mooier vermaak dan leedvermaak. Morgen weer zo'n dag, graag!


Morgenvroeg tussen 8 en 9 uur trapt al weer de 3de etappedag van de Ramble Rally 2016 af met opnieuw een breedte- en een lengtegraad. Welke avonturen er zijn beleefd en waar we s' avonds zijn gestrand? Dat kun je morgen lezen.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten

Autonieuws
> Artikel lezen

Bentley gaat voor Pikes Peak-record met Bentayga

Autonieuws
Bentley gaat voor Pikes Peak-record met Bentayga
> Artikel lezen

De nieuwe Audi A1 Sportback: grootser in alles

Autonieuws
De nieuwe Audi A1 Sportback: grootser in alles
> Artikel lezen

Pikes Peak Hill Climb: wat is dat nu precies?

Autonieuws
Pikes Peak Hill Climb: wat is dat nu precies?
> Artikel lezen

Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen

Spyshots
Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen
> Artikel lezen