Autonieuws

Tesla laat zelfs bio-aanvallen een poepie ruiken

Ieder mens en dus ook automobilist weet dat luchtverontreiniging schadelijk is voor de mens. Maar wat velen niet beseffen is dat hieraan jaarlijks tweemaal zoveel mensen overlijden dan bij een auto-ongeluk. Voor Tesla de reden om de strijd tegen luchtvervuiling harder aan te gaan. Sterker, met haar HEPA-filter laat Telsa zelfs zware bio-aanvallen een poepie ruiken.

Tesla's zogenoemde HEPA-filter en de nogal dreigend klinkende Bioweapon Defense Mode is geïnspireerd op de luchtfiltratiesystemen zoals die worden gebruikt in ziekenhuizen, clean rooms en de ruimtevaart en betreft een systeem in de auto dat in staat is om de buitenlucht te ontdoen van pollen, bacteriën, en andere vervuiling voordat ze de cabine binnenkomen. Oftewel, last van hooikoorts? Ga Tesla ijden!

100 keer schoner
Dergelijke systemen bestaan natuurlijk al langer, maar Tesla claimt dat haar filtersysteem hierin veel verder gaat. Zo zorgt het HEPA-filter dat de lucht in het interieur systematisch wordt gereinigd, zodat er binnen geen enkel spoor overblijft van deze deeltjes. 'Het resultaat is een filtratiesysteem dat honderd keer efficiënter is dan standaard automotive filters, ongeacht wat er in de omgeving gebeurt', aldus Tesla

Uitvoerig getest op locatie
Om de koe meteen bij de horens te vatten heeft Tesla haar nieuwe luchtfiltratiesysteem reeds uitvoerig getest in de praktijk, op allerlei locaties. Zo zijn de snelwegen tijdens de spits aangedaan, enkele stinkende moerassen en stortplaatsen en ook weilanden vol met koeien werden niet overgeslagen. Zelfs in grote Chinese steden, bekend om hun smog, werd getest of het systeem schadelijke zaken uit de lucht kan onttrekken, zoals fijnstof, gasvormige verontreinigingen, bacteriën, virussen, pollen en schimmels.

Bio-bubble
Vervolgens besloot Tesla om het complete systeem te testen in een omgeving waar heel nauwkeurig de atmosferische omstandigheden gesimuleerd en gecontroleerd konden worden; een laboratorium welteverstaan. Een Model X werd daarbij – aanvankelijk met de vleugeldeuren geopend – in een grote bubbel geparkeerd die daarna in extreme mate werd vervuild (Tesla heeft het over een hoeveelheid van 1,000 µg/m3 aan PM2.5, maar aan de scheikundigen onder ons om te bevestigen of dit zeer schadelijk is). Nadat eenmaal de 'Falcon'-portieren weer in het slot waren gevallen werd de Bioweapon Defense Mode geactiveerd. Het schema hiernaast toont de ontwikkeling van de vervuiling in de Model X en in de binnenkant van de bubbel.

Zoals valt te zien heeft het HEPA systeem minder dan 2 minuten nodig gehad om de lucht in de Model X volledig te reinigen. Sterker, het systeem heeft het verontreinigingsniveau – van een extreem gevaarlijke 1,000 µg/m^3 – teruggebracht tot waarden zo laag dat ze niet detecteerbaar waren voor Tesla's meetinstrumenten. De gasmaskers konden dus af.

Gerelateerde artikelen

Tesla Model S en X kunnen nu verder en nog sneller

Autonieuws
Tesla Model S en X kunnen nu verder en nog sneller
> Artikel lezen

Ford betaalde liefst twee ton voor Tesla Model X

Autonieuws
Ford betaalt liefst twee ton voor Telsa Model X
> Artikel lezen

Tesla introduceert verbeterde Autopilot 8.0

Autonieuws
> Artikel lezen

Tesla Model S en X voortaan nog rapper uit de startblokken

Autonieuws
Tesla Model S en X voortaan nog rapper uit de startblokken
> Artikel lezen

Tesla aangeklaagd vanwege Model X in woonkamer

Autonieuws
Tesla aangeklaagd vanwege Model X in woonkamer
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.