Nieuwe Volkswagen 1.5 TSI vervangt huidige 1.4

Volkswagen lijkt al meer schoon genoeg te hebben van (extreme) downsizing. Verving het eerder de (Polo) GTI-motor voor een groter bemeten exemplaar, nu kondigt het een gloednieuwe 1.5 TSI aan die de 1.4 TSI gaat aflossen.

Zo groot als bij de Polo GTI destijds is de sprong niet (daarbij ging het slagvolume van 1.4 naar 1.8 liter), maar evengoed komen er cc's bij in plaats van hierop nog meer te beknibbelen. Intern krijgt de nieuwe 1.5 viercilinder-turbobenzine de typebenaming 'EA211 TSI evo' mee en op termijn zal deze de gehele waaier aan 1.4 TSI's die Volkswagen op de plank heeft liggen vervangen. Te beginnen met de krachtigste.

10% zuiniger
De 1.5 TSI zal tegen 2017 voor het eerst in een Volkswagen te vinden zijn en beschikbaar worden gesteld met 130 en 150 pk. Later volgen de minder sterke versies. Alle geheimen willen de Duitsers nog niet prijsgeven, maar al wel is bekend dat er is gekozen voor een (voor een benzine) relatief hoge verdichtingsverhouding van 12,5:1 en dat er een nieuwe turbocompressor met variabele geometrie wordt gebruikt.

Verder meldt Volkswagen dat de viercilindermotor z'n maximale trekkracht al kan opwekken vanaf 1.300 tpm en om brandstof te besparen is uitgerust met cilinderuitschakeling. Al met al moeten alle technieken zorgen voor een besparing van zo'n 10% te opzichte van de minder sterke 1.4 TSI.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties